IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се завърна към дефлацията

Поевтинелите рязко жилища и облекла водят до дефлация от 0,7% на годишна база през март

14:17 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция се завърна към дефлацията

Потребителските цени в Гърция продължиха да падат през март, отразявайки продължителната рецесия, в която се намира страната, довела до по-ниски разходи за доста стоки и услуги, пише MarketWatch.

В третия месец на 2016 г. хармонизираният индекс на потребителските цени се понижава с 0,7% на годишна база, сочат актуалните данни на Атинската статистическа служба Elstat.

Спадът се дължи основно на намалението на цените на жилищата с 5,1% и на цените на облеклата и обувките с 4,9%.

Спрямо февруари има инфлация от 1,1%.

Графика: Elstat

Гръцката икономика се намира в своята осма година на спад, влошен от политическите боричкания, продължаващи с години. Всичко това изтри една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция и остави повече от 25% от работната сила без работа.

В петък пък ръководителите на мисията за Гърция от ЕС и Международния валутен фонд проведоха разговори в Брюксел относно ключовия преглед на спасителната програма, коментира говорителката на Европейската комисия Аника Брайдхарт, цитирана от Ройтерс.

Представител на ЕС, запознат с етапа на преговорите, изрази надежда, че до неделя ще бъде постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още