IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерът зад откраднатите криптовалути за 600 млн. долара върна половината сума

Той заяви, че не се интересува от парите, а е извършил атаката, за да покаже уязвимостите в софтуера на Poly Network

17:58 | 12.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Хакерът зад най-голямата кражба на криптовалути до момента е върнал почти половината от откраднатите активи на стойност 600 млн. долара, съобщава ВВС.

Във вторник засегнатата компания Poly Network написа писмо в Twitter, в което помоли хакера да се свърже с нея, „за да намерим решение“. Впоследствие той публикува съобщения, в които обеща да върне откраднатото, тъй като „не е особено заинтересован от парите“.

Poly Network съобщи, че е получила обратно 260 млн. долара. Блокчейн платформата, която позволява на потребителите да разменят различни видове дигитални токени, публикува в Twitter, че са ѝ върнали три криптовалути, включително етер на стойност 3,3 млн. долара, Binance Coin на стойност 256 млн. долара и Polygon на стойност 1 млн. долара.

Етери на стойност 269 млн. долара и токени Polygon за 84 млн. долара все още трябва да бъдат възстановени.

Хакерът публикува сесия с въпроси и отговори от три страници под формата на интервю със самия себе си, съобщава Том Робинсън, съосновател на базираната в Лондон компания за блокчейн анализи Elliptic.

Той заявил, че винаги е смятал да върне токените и допълнил, че кражбата била извършена, за да покаже уязвимостите в софтуера на Poly Network.

„Зная, че боли, когато хората са атакувани, но не трябва ли да научат нещо от тези хаквания“, пише хакерът в бележки, внедрени в блокчейна етериум.

Хакерът твърди, че цяла нощ търсил уязвимост, за да се възползва. Той смятал, че Poly Network ще поправи тихомълком пропуска, без да каже на никого, затова решил да вземе криптовалути за милиони долара, за да привлече общественото внимание.

Той обаче подчертава, че не искал да предизвика „истинска паника в криптосвета“, затова взел само „значими токени“, пренебрегвайки доуджкойн.

„Те или са смятали да извършат кражба и да откраднат активите, или са действали като „бели хакери“, за да покажат бъг и да помогнат на Poly Network да стане по-силна и сигурна“, коментира Робинсън, който редовно консултира правителства и правораздавателни агенции за престъпления, свързани с криптовалути.

Той допълва, че естеството на блокчейн технологията затруднява киберпрестъпниците да се възползват от кражбата на дигитални валути, защото всички могат да видят, че парите се движат в мрежата в портфейлите на хакерите.

„Самият блокчейн оперира безпогрешно, но проблемът е, че на блокчейни като етериум може да се пишат собствени умни договори. Редица услуги започнаха да предлагат това, включително Poly Network. Така че винаги, когато човек пише код, има шанс от допускане на грешка“, отбелязва Робинсън.

Атаката срещу Poly Network се случва в момент, когато загубите от кражби, хакерски атаки и измами, свързани с децентрализираните финанси, достигат рекорден връх, сочат данни на компанията CipherTrace, цитирани от Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
"Хакерът твърди, че цяла нощ търсил уязвимост, за да се възползва."Този ако се напрегне за седмица, не ми се мисли какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още