IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хармнонизираната инфлация в Германия надмина целта на ЕЦБ през април

Потребителските цени отчитат ръст до 2,1%, надвивайки прогнозата на анализаторите за повишение до 1,7%

16:02 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седалището на Европейската централна банка във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Седалището на Европейската централна банка във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Ръстът на годишната хармонизирана инфлация в Германия се ускори до 2,1% през април, надминавайки целта на Европейската централна банка за повишение близо до или малко под 2 на сто, съобщава Ройтерс. 

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика, хармонизирани с данните за инфлация с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС), отчитат ръст от 2,1 на сто на годишна база, в сравнение с повишението от 1,4% през януари, сочат данни на Федералното статистическо бюро.

Анкета на Ройтерс, направена преди публикуването на регионалните икономически данни, показва, че годишното ниво на инфлацията при потребителските цени в Германия се повишава до 1,7%.

Целта на ЕЦБ от близо до или малко под 2% се отнася за всички страни от еврозоната.

На месечна база хармонизираните потребителски цени в ЕС се покачват с 1,0%, което е повече от прогнозата на анкетираните експерти, които очакваха покачването да бъде с 0,6 на сто.

С 2,1% се ускорява инфлацията и в Северен Рейн-Вестфалия, най-гъстонаселената германска провинция.

Значителното ускорение на инфлацията се дължи най-вече на ръста в потребителските цени около Великден, както и отчасти на поскъпването на горивата.

Според Карстен Бржески, икономист от ING, това е краткотраен процес, след който инфлацията отново ще се забави през следващия месец.

„Няма причина да правим окончателни заключения от данните, които виждаме през Великден и флуктуациите, които се наблюдават по това време всяка година, което значи, че няма голяма промяна при основната инфлация, така че за ЕЦБ тази промяна е близка до нула“, споделя още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още