IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хармонизираната гръцка инфлация остава в негативната зона и през юли

На годишна база показателят се понижава до минус 2,1%

14:27 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Инфлацията в Гърция, хармонизирана с тази на Европейския съюз (ЕС), остава на отрицателна територия за четвърти месец през юли, съобщава Ройтерс, като се позовава на данните на националната статистическа служба на страната ELSTAT.

През юли нивото на гръцката инфлация се понижава до минус 2,1% на годишна база от минус 1,9 на сто през юни. 

Понижението при цените е тласкано от спада в сектора на транспорта и този на недвижимите имоти на фона на щетите, нанесени от пандемията от коронавирус, сочат данните на ELSTAT.

Гърция премина през фаза на дефлация по време на дъгогодишната си дългова криза, тъй като намаляването на размера на заплатите и пенсиите и продължителната рецесия оказаха тежко влияние върху доходите на домакинствата.

Дефлацията в страната достигна най-високото си ниво през ноември 2013 г., когато потребителските цени регистрираха спад от 2,9% на годишна база. Икономиката се възстанови от дефлация през юни 2016 г.

През юли мозъчния тръст The Foundation for Economic & Industrial Research (IOBE) прогнозира, че гръцката икономика ще се свие със 7,5-10,5% през тази година. През същия месец Европейската комисия прогнозира , че гръцката икономика ще отчете спад от 9%, като през 2021 г. тя ще нарасне с 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още