Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Холцман: ЕЦБ трябва да увеличи лихвите два пъти тази година

До края на годината основната лихва трябва да е на 0%, иначе може да се окаже твърде късно, каза управителят на Австрийската централна банка

Холцман: ЕЦБ трябва да увеличи лихвите два пъти тази година

Роберт Холцман. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да увеличи лихвените проценти два пъти тази година, за да увеличи способността си да действа, ако инфлацията се окаже над прогнозите. Това заяви членът на Управителния съвет на банката Роберт Холцман за германския в.  Boersen Zeitung, цитиран от Bloomberg.

Според него две увеличения от четвърт процентен пункт ще разширят възможностите за бъдещите политики на централната банка и ще помогнат да се избегне нуждата за по-резки покачвания евентуално на по-късен етап.

Ако в края на годината „депозитната лихва не е вече на 0%, ще е твърде късно“, каза той. „Ако инфлацията не се окаже по-висока от очакваното, можем просто да останем на 0%“, отбелязва още той.

Още по темата

Гуверньорът на Австрийската централна банка е сред групата банкери в ЕЦБ, които призовават за по-бързо оттегляне от кризисната парична политика въпреки новосъздадените икономически рискове от руската инвазия в Украйна.

Управителят на Нидерландската централна банка Клаас Кнот също заяви, че две увеличения тази година са възможни, а според Йоахим Нагел от Германия увеличенията не трябва да се отлагат. Бившият управител на Бундесбанк Аксел Вебер също подкрепи подобна теза, отбелязвайки, че ако се действа по-рано, може да се избегнат „драматични действия по-късно“.

На фона на продължаващия конфликт в Украйна Холцман заяви, че икономиката на еврозоната сега е по-близо до неблагоприятния сценарий на ЕЦБ за 2022 г. Но дори и в този случай блокът е „много далеч“ от стагфлация и няма нужда от поддържане на програмата за покупка на нетни активи след лятото.

По-рано миналата седмица управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че ЕЦБ трябва да погледне отвъд краткосрочните колебания в цените на енергоизточниците и да се фокусира върху основните инфлационни тенденции.

Според него централната банка трябва да нормализира паричната политика, за да задържи инфлационните очаквания на хората.

„Наистина е време да свалим крак от педала на газта, както бе решено на последното заседание на управителния съвет. Въпреки това не трябва да реагираме прекалено силно на краткосрочната волатилност на цените на енергийните продукти, а вместо това да се фокусираме върху основната инфлация и то в средносрочен план“, каза той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ предупреди банките в еврозоната да се готвят за трудности заради войната