IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хрониките на еврозоната: ЕЦБ, инфлацията и дрешникът

Няма нужда от промяна на инфлационните перспективи или ускорено затягане на паричната политика, смята Гедиминас Шимкус от УС на банката

08:40 | 27.01.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: <em>Alex Kraus/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В последните месеци станахме свидетели колко упорити могат да бъдат представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на правотата си. След като дълги години Старият континент страдаше от твърде ниска инфлация, сега ЕЦБ е твърдо решена да не повтори грешката си за ранно затягане на паричната политика. Затова и не е случайно, че различните представители на регулатора продължават упорито да повтарят мантрата си, че инфлацията ще се забави в края на тази година.

Остават обаче въпросите дали прогнозите на централната банка за инфлацията не са твърде оптимистични и дали тя ще предприеме някакви мерки на фона на паричното затягане, което вече започна в други страни?

„Няма нужда ЕЦБ из основи да променя своите оценки за инфлационните перспективи или да ускори затягането на паричната си политика“, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус, цитиран от Bloomberg.

Според него инфлацията на Стария континент не може да се сравнява с тази в САЩ или други страни, защото „икономическата ситуция е различна“. Това означава, че лихвените повишения са далеч от това да присъстват в плановете на ЕЦБ за 2022 г.

В същото време, от другата страна на океана пазарите се подготвят за четири лихвени увеличения от Федералния резерв на САЩ през тази година.

"Има несигурност и съм съгласен, че се е увеличила. Но няма видими факти, че очакванията са се променили толкова значително, че да започнем да обсъждаме дали инфлационните перспективи не са се променили за инфлация над целта ни от 2%“, каза Шимкус.

Икономисти и инвеститори обаче залагат, че регулаторът ще започне да вдига цената на кредитите. Паричните пазари предвиждат първото повишение да е през октомври, докато анализаторите в Deutsche Bank залагат на декември.  Повечето анализатори обаче все още не очакват лихвени повишения по-рано от 2023 г.

В същото време натискът върху банката се увеличава – през декември инфлацията в еврозоната е достигнала рекордното равнище от 5%. Въпреки това Шимкус заяви, че тези движения в показателя „са малко или повече в съответствие с нашите прогнози“.

ecb2 ecb2

Според централния банкер към момента все още няма нужда плановете на ЕЦБ за паричната политика да се променят. „Ако въпросът е какво ще стане, ако информацията се промени, и дали ЕЦБ е готова да реагира на промената икономическа среда, то моят отговорил би бил „Да“, категоричен е Шимкус, като добави, че е трудно да се преценят икономическите перспективи.

От последното си заседание през декември 2021 г., когато ЕЦБ реши да прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP в края на март, единственото, което правят представителите на банката до момента е да дават уверения на пазарите, че постигането на ценова стабилност е приоритет и че инфлацията ще се забави.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат, които показаха рекордно покачване на цените в еврозоната, поставят под въпрос доколко прогнозите на регулатора не са твърде оптимистични. Подобни критики ЕЦБ търпи и от икономисти и анализатори. В сряда бившият член на управителния съвет на Федералния резерв Ранди Крошнер заяви, че е редно ЕЦБ да започне да се подготвя за промяна на паричната си политика отсега, за да предотврати необходимостта от по-агресивни действия по-късно, които биха довели до смут на финансовите пазари.

Има вероятност инфлацията в еврозоната да е по-висока от прогнозите на ЕЦБ и представителите на банката не могат да си позволят да настояват, че покачването на цените ще е временно, смята Крошнер.

Във вторник главният икономист на финансовата институция Филип Лейн повтори дълго поддържаните възгледи на ЕЦБ, че ифлацията ще се ускори през първата половина на годината, а впоследствие ще се забави. „Вместо да се фокусираме месец по месец, имаме ясна представа за общата посока, че инфлацията ще се забави тази година“, каза Лейн.

Прогнозите на централната банка са през 2022 г. инфлацията да е на ниво от 3,2% за страните членки на еврозоната, а в периода 2023-2024 г. да се забави и да е под целевото равнище на банката от 2 на сто.

В последните си изказвания председателят на ЕЦБ Кристин Лагард , както и редица други представители на банката, продължиха да уверяват, че при необходимост ще действат. На фона на досегашните развития и публикувани данни обаче думите на банкерите звучат като празни обещания.

Затова и може да се каже, че до следващото заседание на банката хрониките на еврозоната продължават. Предстои тепърва да видим какво ще извади от дрешника ЕЦБ, за да се пребори със зимната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
еми то точно такива им трябват по банковите върхове! перфектния кандидат е госпожата! Краде кат за последно и после пенсия с инвалидна добавка, че това до голяма степен си инвалидизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
...в "средносрочен план"т.е. днес може да е 100% инфлация, следващите 99 дена да е 1% това прави 199/100 = 1.99 ~ 2% инфлаци в "средносрочен план"горе долу това е посланието на гжа лагард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Съдът в Париж призна за виновна ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заради управлението на спор за няколко милиона евро, докато е била финансов министър на Франция преди почти десетилетие, съобщава Bloomberg.Съдиите заявяват, че Лагард е трябвало да положи повече усилия, за да отхвърли плащането на 285 млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи в арбитражно дело. Решението да се приеме арбитраж по делото струваше на френските данъкоплатци над 400 млн. евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение.60-годишната Лагард няма да плати нито глоба, нито ще лежи в затвора и няма да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
ЕЦБ не бива да действа прибързано. Вече 3 петилетки се бори да достигнем заветната проинфлационна цел от едни 2% инфлация и дълги години не успявахме. Сега ги постигнахме и се зарадвахме, но нека да не се радваме прибързано. Нека първо да стигнем 10%, а защо не и 20% инфлация и тогава да се радваме. Търпение трябва, а не прибързани действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
400 млн евро за една търкулната глава? Еми евтино е от където и да го погледнеш.. затова госпожата е изпратена да заработи още няколко трилиона.. и без друго вече главите ги режат само символично - с уволнение (пенсиониране)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Стратегията на ЕЦБ е "затваряме си очите, повтаряме че всичко е наред и до края на годината не правим нищо". Жестът, който показва на снимката е показателнен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Подкрепям тезата на Стив Ханке ,който въведе Валутния борд у нас след инфлацията при Жан Виденов ,който казва така : Европа никога няма да постигне силен икономически растеж поради простата причина че множеството регулации на ниво ЕС,Брюксел задушават,убиват всички песпективи и пред иновациите и пред бизнеса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Управляват ни гинеколожки, такива като Лагард, специалисто по френска литература движи зелената сделка. Изобщо не цирк, а долнопробен бардак са станали всички институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Кристин Лагард,която е шефката ,на ЕЦБ е осъдена във Франция още по времето когато беше шефка в Международния валутен фонд,за 400 милиона евро,с които е ощетила Френската хазна при спор в арбитражен съд,призната е за виновна като в последствие не е изтърпяла наказанието си и само се е извинила че всички хора грешали.Така,тази жена в момента управлява Европейската банка и чрез нея отговаря за ценовата стабилност в Еврозоната.На сайта на банката навсякъде ще видите как тя се грижи за това цените да са стабилни и Вашите спестявания да не се обезценяват.Лагард непрекъснато излиза и заявява как инфлацията е временно явление.На фона на цялата икономическа обстановка нейните твърдения спокойно могат да бъдат отнесени назад в историята когато Мария Антоанета излязла пред гладните французи и им казала че след като нямат пари за хляб да ядат пасти.Историята показва че в последствие след Френската Революция Мария Антоанета е публично обезглавена от съгражданите си с гилотина.Това е историята,НО историята има функцията да се повтаря напред във времето.В момента е крайно необходимо ,обществата,гражданите в целия ЕС да реагират рязко и навременно на поведението на тази жена и ейното обкръжение в банката.Изявленията и ,политиката и която упражняв през ЕЦБ вече са в зоната на престъпления срещу гражданите на Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още