IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Активността в китайския сектор на услугите забави ръста си през май

Скоростта на икономическия растеж остава бавна, а увереността в частния сектор също е слаба, твърди главният икономист в HSBC Цю Хунбин

09:37 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC: Активността в китайския сектор на услугите забави ръста си през май

Активността в китайския сектор на услугите се разшири по-бавно през май, изоставайки от растежа в други сегменти на икономиката, които бяха подпомогнати от скорошните „мини“ стимули, сочи доклад на британската банка HSBC, цитиран от WBP Online.

Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в сектора на услугите на HSBC за Китай падна до 50,7 през май от 51,4 през март. Психологичната граница от 50 пункта разделя експанзията от свиването на активността. „Неофициални сведения показват, че тежките условия на пазара са натежали върху растежа на активността в сектора на услугите през изследвания период“, се казва в доклада.

Показателят се разминава с движението на официалния PMI в сектора на услугите на китайското правителство, който се покачи до 55,5 пункта през май от 54,8 пункта през април. Като главни причини за ръста бяха посочени новите поръчки и производствените разходи.

Съставният PMI индекс на HSBC за Китай, покриващ както промишленото производство, така и услугите, отчете ръст на бизнес активността в страната през май след три последователни месеца на свиване. Новите данни подкрепят възхода на китайската икономика, след като заради слаби резултати през първото тримесечие държавата се намеси с увеличаване на стимулите.

През миналия месец правителството обяви, че разходите за ЖП транспорт ще бъдат увеличени, както и че бедните градове и квартали ще бъдат обновени. Данъците за малкия бизнес също бяха намалени, а през миналата седмица Китайската централна банка обяви, че ще намали задължителните минимални резерви за заемите на банките към земеделци и други малки бизнеси.

Тези стимули бяха определени от повечето медии като „мини“, но въпреки това те вече дават желания ефект. Китайската производствена активност се разшири през май, като държавният PMI индекс в сектора се качи до 50,8 пункта от 50,4 пункта през април, задминавайки прогнозите. PMI индексът на HSBC също напредна до 49,4 пункта през май от 48,1 пункта през предходния месец.

„След силното представяне на промишления PMI лекото забавяне на този в сектора на услугите показва, че скоростта на растежа остава бавна, а увереността в частния сектор също е слаба“, коментира главният икономист в HSBC Цю Хунбин. „Смятаме, че правителството трябва да продължи да облекчава паричната и фискалната политики през идните месеци, за да подкрепи растежа“, добави той.

Растежът в промишлеността би трябвало да подпомогне производството през второто тримесечие и така да доближи икономическия растеж през него до целта на правителството от 7,5%, след като между януари и март икономиката се разшири със 7,4%, спрямо 7,7% през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още