IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC отново понижи прогнозата си за глобалната икономика през 2020 г.

Все пак банката очаква известно възстановяване на развиващите се икономики

12:57 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Roy Liu/Bloomberg</p>

Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Най-голямата европейска банка HSBC намали още повече мрачните си прогнози за глобалния растеж, тъй като ограниченията и блокадите, удължени през април, и предпазливото  икономическо рестартиране продължават да оказват негативно влияние върху бизнеса, търговията и разходите.

Банката понижава прогнозата си за глобалния брутен вътрешен продукт за 2020 г. до свиване от 4,8%, информира Ройтерс, позовавайки се на бележка от главния икономист Джанет Хенри от 12 май и публикувана в петък.

В началото на април банката прогнозира спад с 3,3% на годишна база.  HSBC понижи прогнозите си за 2020 г. за развития свят от свиване от 5,9% до свиване със 7,1%. За развиващите се икономики обаче HSBC повиши очакванията си от 0,5- процентов ръст до такъв от 1,7%. Банката прогнозира спад в БВП на САЩ със 7% на годишна база и ръст на показателя в Китай с 1,7%.

„Повечето държави под нашето покритие или са затегнали ограниченията, или са удължили продължителността им“, пише Хенри в бележката, в съавторство с икономиста Джеймс Померой.

Там, където отварянето е започнало, то също е по-бавно и по-колебливо, отколкото се очакваше преди няколко седмици, казаха те.

„Темпът на освобождаване на рестрикциите не създава само промени в поведението, но и в настроенията на потребителите и перспективите за заетост. Това вече е очевидно в Китай и вероятно ще бъде фактор в много страни“, добавиха икономистите.

Китай отчете в петък по-добро от очакваното възстановяване на индустриалното си производство през април.

Главният икономист на Международния валутен фонд Джита Гопинат заяви през тази седмица, че данните, събрани от април, потвърждават прогнозите й за свиване на глобалната икономика с 3 или дори повече проценти през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още