Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

HSBC отново понижи прогнозата си за глобалната икономика през 2020 г.

Все пак банката очаква известно възстановяване на развиващите се икономики

HSBC отново понижи прогнозата си за глобалната икономика през 2020 г.

Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Най-голямата европейска банка HSBC намали още повече мрачните си прогнози за глобалния растеж, тъй като ограниченията и блокадите, удължени през април, и предпазливото  икономическо рестартиране продължават да оказват негативно влияние върху бизнеса, търговията и разходите.

Банката понижава прогнозата си за глобалния брутен вътрешен продукт за 2020 г. до свиване от 4,8%, информира Ройтерс, позовавайки се на бележка от главния икономист Джанет Хенри от 12 май и публикувана в петък.

В началото на април банката прогнозира спад с 3,3% на годишна база.  HSBC понижи прогнозите си за 2020 г. за развития свят от свиване от 5,9% до свиване със 7,1%. За развиващите се икономики обаче HSBC повиши очакванията си от 0,5- процентов ръст до такъв от 1,7%. Банката прогнозира спад в БВП на САЩ със 7% на годишна база и ръст на показателя в Китай с 1,7%.

Още по темата

„Повечето държави под нашето покритие или са затегнали ограниченията, или са удължили продължителността им“, пише Хенри в бележката, в съавторство с икономиста Джеймс Померой.

Там, където отварянето е започнало, то също е по-бавно и по-колебливо, отколкото се очакваше преди няколко седмици, казаха те.

„Темпът на освобождаване на рестрикциите не създава само промени в поведението, но и в настроенията на потребителите и перспективите за заетост. Това вече е очевидно в Китай и вероятно ще бъде фактор в много страни“, добавиха икономистите.

Китай отчете в петък по-добро от очакваното възстановяване на индустриалното си производство през април.

Главният икономист на Международния валутен фонд Джита Гопинат заяви през тази седмица, че данните, събрани от април, потвърждават прогнозите й за свиване на глобалната икономика с 3 или дори повече проценти през тази година.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път