IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC сви прогнозата си за растежа на Китай през 2015 г. до 7,1%

Британската банка понижи и очакванията си за покачването на износа на Поднебесната империя до 4,2%

09:30 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC сви прогнозата си за растежа на Китай през 2015 г. до 7,1%

Китайската икономика се забавя. Темпът на това забавяне обаче е обект на известен дебат. Но все повече изглежда, че мечите нагласите ще се окажат печелившата страна, пише Business Insider.

Британската банка HSBC сви прогнозите си за растежа на Поднебесната империя през тази година. В нов анализ икономистите на кредитора ревизираха прогнозата си за ръста на БВП през 2015 г. до 7,1% от 7,3%.

Според проучване на 54 икономисти, проведено от Bloomberg по-рано този месец, консенсусът на Wall Street вече е по-нисък – за растеж от 7%. Това представлява отрицателно ускорение от темпа на растеж в размер на 7,4%, който втората най-голяма икономика в света постигна през 2014 г.

"Въпреки че първото тримесечие на 2015 г. вероятно ще бъде най-слабото от гледна точка на последователен растеж, ние прогнозираме по-мек отскок през вторите три месеца с ръст на годишна база под нивото на очакване на политиците, което ще доведе до по-агресивно облекчаване. Очакваме ръстът на БВП да отстъпи още през третото тримесечие на 2015 г.", изтъкна главният икономист за Китай в HSBC Хонбин Чу.

Освен това HSBC намали прогнозата си за покачването на износа на Китай до 4,2% от 7,1%.

"Ръстът на износа е по-слаб от очакваното досега през 2015 г., отразявайки слабото външно търсене", продължи той. "Слабият износ ще тежи върху корпоративните разходи и настроения".

И отгоре на всичко търсенето на вътрешния пазар все още е доста мудно, което анализаторите приписват на закъснелите мерки по разхлабване на паричната политика от страна на централната банка.

"Тъй като икономическата активност продължава да отслабва, ние вярваме, че растежът ще остане под долната линия на очакванията на политиците през второто тримесечие, което ще доведе до по-агресивни мерки на облекчаване", пише Хонбин. "Очакваме свиване с 50 базисни пункта на задължителните резерви на банките до края на второто тримесечие на 2015 г."

"Ние също очакваме Китайската централна банка да предприеме както краткосрочни, така и дългосрочни финансови инжекции, за да се неутрализира влиянието на по-бавния приток на растеж на паричната база", коментира още експертът на HSBC.

Въпреки това понижение прогнозата на HSBC за 2015 г. все още е по-oптимистична от ръста от 7%, към който се стремят властите в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още