IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хватката около реалните доходи на британците се затяга

Възнагражденията растат с 2,1% на годишна база през трите месеца до края на юни, а този темп изостава от инфлацията

15:14 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хватката около портфейлите на британците се затяга още повече през второто тримесечие, съобщава Bloomberg.

Възнагражденията растат с 2,1% на годишна база през трите месеца до края на юни, а този темп изостава от инфлацията. По последни данни през юли ръстът на потребителските цени беше 2,6%. Така реалните доходи на британците на практика се свиват с 0,5% на годишна база, показват данните на Националната статистическа служба.

Ръстът на заплатите не успява да навакса устойчиво, въпреки че безработицата е на най-ниското ниво от 40 години.

Все пак в данните има добри новини за потребителите, тъй като заетостта продължава да расте, а повишението в заплатите е по-високо от очакванията. Макар че Английската централна банка очаква свиването на реалните доходи да продължи още известно време, институцията смята, че инфлацията вече е преминала пика си.

През второто тримесечие са създадени 125 хил. работни места, а безработицата се понижава до 4,4%. Това е най-ниската стойност от 1975 г.

Съотношението между брой заети хора и едно вакантно място е рекордно ниската стойност от 1,9, което е сигнал, че и в бъдеще трудовият пазар ще продължи да се затяга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още