IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И банките в Германия вече могат да използват капиталовия си буфер

Това ще освободи ликвидност в размер на повече от 5 милиарда евро

13:42 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските банкови регулатори елиминираха ключово капиталово изискване за банките на страната с цел поддържане на потока от кредити към икономика, която изглежда близо до стагнацията, информира Bloomberg.

Антицикличният капиталов буфер, предназначен да подпомага банките в моменти на икономически затруднения, ще бъде намален до 0% от 1 април и ще остане така поне до декември, съобщиха от финансовото министерство в съвместно изявление с институциите за финансовия надзор в страната BaFin и Bundesbank. В резултат на това ще бъде освободена ликвидност на стойност повече от 5 милиарда евро (5,5 милиарда долара).

След повече от десетилетие на затягане на изискванията за финансова стабилност на банковите регулатори по целия свят разхлабват правилата си с цел подпомагане на икономиката. Дейността за банките е затруднена, тъй като много от корпоративните им клиенти са изложени на риск от неизпълнение на заемите. От друга страна, търсенето на кредити вероятно ще се повиши, тъй като веригите за доставки са прекъснати, магазините и ресторантите се затварят, а общественият живот е напълно блокиран.

„Германските банки са добре капитализирани като цяло, а отрасълът не показва недостиг на ликвидност“, пише в институционалното изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още