IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Централната банка на Австралия последва тенденцията за намаляване на лихвите

Инститицията влезе в клуба на количествените облекчения. като си постави цел поддържане на дохоност от 0,25% по 3-годишните държавни облигации

11:14 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Филип Лоу, иправител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg</em></p>

Филип Лоу, иправител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Австралия намали основния си лихвен процент до 0,25% и се насочи към тригодишните държавни облигации, за да подкрепи икономиката на страната, която се е отправила към първата си рецесия от почти 30 години насам, информира Bloomberg.

Ръководството на институцията проведе извънредно заседание в четвъртък, на което освен понижението на лихвите беше обявена цел за доходността по 3-годишните австралийски държавни облигации от около 0,25%. Институцията ще обявява намеренията си за закупуване на дългове в 11:15 ч. местно време всеки ден, за да "адресира дислокациите на пазара". Също така Австралийската централна банка ще влее поне 90 млрд. австралийски долара (50 млрд. щатски долара) в банковата система в подкрепа на кредитирането на малки и средни предприятия

„Различните елементи на този пакет се подсилват взаимно,  ще помогнат за намаляване на разходите за финансиране в цялата икономика и ще подкрепят предоставянето на кредити, особено за малкия и средния бизнес“, каза управителят Филип Лоу.

В допълнителна програма правителството на Австралия ще инвестира до 15 милиарда долара, за да позволи на по-малките кредитори да подкрепят потребителите си и по-малкия бизнес по време на епидемията от коронавирус, се казва в изявление от Министерството на финансите. Премиерът Скот Морисън разработва пакет за последващи разходи за разширяване на програмата от 17,6 милиарда австрийски долара, обявена през миналата седмица.

Комбинираният фискално-паричен стимул цели да задържи фирмите отворени и служителите на работните им места.

От своя страна Лоу заяви че бордът „няма да увеличи лихвените проценти, докато не бъде постигнат напредък към пълна заетост и е уверен, че инфлацията ще бъде устойчива в рамките на целевия диапазон от 2–3%.“

В реч, обясняваща последните ходове на институцията, гуверньорът заяви, че бордът очаква „лихвата да остане на сегашното си ниво за няколко години, но не завинаги“.  Лоу каза, че очаква, след като икономиката се подобри целта за доходността на облигациите да бъде премахната преди увеличаването на лихвения процент.

Подходът на количествени облекчения на Австралийската централна банка се различава от този на Фед и ЕЦБ, които обещават да купят определено количество държавни ценни книжа, за да запазят доходността. Чрез директното насочване към доходността централните банкери в Австралия не се ангажират с определена сума за покупки - подход, приет от Централната банка на Япония през 2016 г.

"Очакваме голям удар върху икономическата активност и доходите в Австралия, който ще продължи няколко месеца", каза Лоу.

„Очакваме и значителни загуби на работни места. Мащабът на тези загуби ще зависи от способността на предприятията да задържат служителите си през този труден период. По време на световната финансова криза видяхме как гъвкавостта в работните договорености ограничава загубата на работни места. Надявам се да е така и в следващите месеци“, добави той.

Поради мрачните перспективи за глобалната икономика някои анализатори преразгледаха прогнозите си за ситуацията в страната. От Australia & New Zealand Banking Group Ltd поясняват, че усилията за ограничаване разпространението на коронавируса може да доведат до повишаване на безработицата до 7,8% в края на годината, ниво последно наблюдавано през 1998 г. Bloomberg Economics, ANZ и други също прогнозират, че Австралия ще се насочи към първата си рецесия от 1991г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още