Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

И Индонезия прибягна до намаляване на лихвите

Централната банка на страната намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 4,50%

И Индонезия прибягна до намаляване на лихвите

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Индонезия понижи основния лихвен процент за втори пореден път с 25 базисни пункта до 4,50% и намали прогнозата си за икономически растеж на страната на фона на коронавирусната криза, информира Bloomberg.

Очаква се вирусът още повече да отслаби най-голямата икономика в Югоизточна Азия, като сега централната банка прогнозира годишен ръст от 4,2%  до 4,6% за тази година, заяви гуверньорът Пери Уорджийо. Ако прогнозата на институцията се осъществи, това би било най-бавното разширяване от 2003 г. насам.

Случаите на Covid-19 се увеличиха рязко в Индонезия през последните дни, придружени от скок в смъртността. Влошаващата се ситуация породи опасения относно спираловидните рискове за икономиката и възможните карантини, които биха могли да намалят допълнително потребителското търсене.

От своя страна правителството обяви планове за инжектиране на стимули, разделяни на три спешни пакета, единия от които, в размер на 1,8 милиарда долара.

Още по темата

След масовите разпродажби на борсите на фона на пандемията, индонезийската рупия поевтиня с над 13,7% спрямо долара през изминалия месец, което я направи най-лошо представящата се валута в Азия. Това се оказа усложняващ фактор за Централната банка на Индонезия, която трябва да защити валутата, като същевременно подкрепя растежа.

Вирусът предизвика притеснения относно продоволствената сигурност, но досега инфлацията остана понижена, ускорявайки се с 3% на годишна база през февруари в сравнение с година по-рано.

Не всички обаче са доволни от действията на централната банка.  „Не съм сигурен дали решението за намаляване на лихвения процент трябва да бъде част от реакцията в такава спешна ситуация“, каза Еубен Паракуел, икономист от Nomura Holdings Inc.. „Индонезия е изправена пред силен валутен натиск и рискът от по-нататъшно намаляване на лихвите изостря този натиск. В крайна сметка, слабата валута според има отрицателен ефект върху растежа", добави той.

Уорджийо заяви в четвъртък, че Централната банка на Индонезия ще продължи да се намесва на пазарите, за да осигури доверие и ликвидност. „Банката има пространство за  допълнително облекчаване на  политиката, ако е необходимо, и остава в тесен контакт с правителството за координиране на реакцията срещу вируса“, каза Уорджийо.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават