IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И корейската икономика се върна над нивата отпреди пандемията

Възстановяването на Южна Корея изглежда най-бързо сред развитите икономики

11:25 | 27.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Южна Корея продължава да се възстановява. Брутният вътрешен продукт (БВП) на четвъртата по големина икономика в Азия е нараснал с 1,8% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г. В сравнение с последното тримесечие на 2020 г. се наблюдава увеличение от 1,6%, стана ясно от данните, които Bank of Korea публикува във вторник въз основа на предварителни изчисления. Увеличението е по-голямо от очакваното от пазарните анализатори.

БВП на Южна Корея отчете спад с 1% през миналата година в резултат на пандемията. С това силно ориентираната към износа икономика на страната се сви за първи път от повече от две десетилетия. Но икономическото производство се увеличи отново през третото тримесечие. Подобно на други страни, Южна Корея стартира няколко програми за икономически стимули, за да смекчи последиците от пандемията, предава Bloomberg.

Възстановяването на Корея изглежда най-бързо сред развитите икономики, а крайъгълният камък за възстановяване на цялата продукция, загубена по време на пандемията, се случва едно тримесечие по-рано от очакваното, се казва в изявление на финансовото министерство. Китай надмина това ниво още през 2020 г., докато САЩ са напът да достигнат целта през тази година.

Данните следват положителни доклади за растеж от Китай и Сингапур, добавяйки поредно доказателство, че глобалното възстановяване набира темпове. Но дали инерцията може да се пренесе в следващите тримесечия, зависи от пандемията.

Въпреки че ваксинациите помогнаха за изравняване на кривата на новите случаи в някои страни, сегашното разгорещяване на здравната криза в Индия предполага, че никоя държава не е имунизирана срещу внезапни обостряния, които излагат икономиката на риск.

Южна Корея е една от най-добре представящите се в икономически аспект страни по време на пандемията, благодарение на силното търсене на нейните продукти в чужбина -  вариращи от чипове до автомобили. Инвестициите изпревариха износа през първото тримесечие като ключов двигател на растежа, докато бизнесът изпомпваше повече пари в производството.

През месеците от януари до март тази година, според данните на централната банка, частното потребление, строителството и инвестициите в заводи, както и износът са нараснали в сравнение с предишния тримесечен период. „Износът се увеличи с 1,9%, тъй като износът на стоки като превозни средства и мобилни телефони нарасна силно“.

Вносът се е повишил с 2,4%. Най-важните стоки за износ на страната включват чипове, нефтохимични продукти, автомобили, кораби, машини, както и смартфони и плоски екрани. 

Изпълняващият длъжността министър-председател Хон Нам-ки заяви, че страната е напът да постигне растеж от над 3%.

Ръстът през първото тримесечие "доказва, че способността на икономиката да се възстанови е относително солидна", каза Хон във Facebook след публикуването да данните за БВП. И все пак работните места остават слабо място за икономиката, а някои групи като младите хора и жените все още са изправени пред трудности, каза той.

По-бързото разширяване доведе до вълнообразни актуализации нагоре на прогнозите на икономисти за 2021 г. – с около 0,3 до 0,4 процентни пункта. Citibank Korea сега очаква ръст от 3,6%, докато Samsung Securities прогнозира 4,3%, а SK Securities - 3,7%.

„Експортният сектор продължи да подкрепя перспективите, а силното външно търсене увеличи капиталовите разходи. Но по-бавното възстановяване на частното потребление означава, че централните банкери вероятно ще са склонни да следват приспособима политика, за да гарантират възстановяването“, казва икономистът за Азия на Bloomberg Джъстин Джименес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още