IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да постави на пауза борбата с ефектите от коронавируса

Настоящата рамка за облекчаване на паричната политика е гъвкава, тъй като е силно адаптирана към различните ситуации, посочва представител на регулатора

10:31 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) може да отдели време за изследване на ефектите от стимулиращите мерки, предприети от март, съобщава Ройтерс, позовавайки се на член на регулатора. Според него централната банка е направила достатъчно за момента за смекчаване на щетите на пандемията от коронавирус върху икономиката на страната.

Според друг представител на институцията ЯЦБ трябва да „използва смело всички налични инструменти“, за да се бори със заразата.

„Настоящата рамка за облекчаване на паричната политика е гъвкава, тъй като е силно адаптирана към различните ситуации“, посочват от банката, добавяйки: „Сега, когато създадохме достатъчно схеми, за да отговорим на пандемията, за момента е желателно внимателно да проучим тяхното въздействие“.

ЯЦБ облекчи политиката си през март и април, главно чрез стимулиране на закупуването на активи и създаване на схеми за отпускане на средства за компаниите, засегнати от намаляването на продажбите на фона на пандемията.

Нейната рамка за реагиране в условия на криза се състои от три компонента - механизми за инжектиране на пари в дружества чрез финансови институции, интензивно предлагане на йени чрез изкупуване на държавни облигации и агресивни покупки на рискови активи, за да се успокоят пазарите.

Някои членове на ЯЦБ обаче изразиха загрижеността си относно риска Япония да се върне към дефлация, тъй като пандемията вече помрачи отслабващата икономика на островната страна.

„Увеличаването на корпоративните фалити може да навреди на работните места, инфлацията и финансовите условия. Трябва да гарантираме, че Япония не се връща към дефлация “, изтъква един от членовете на банката.

Японският финансов регулатор стана първата централна банка, която въведе контрол на кривата на доходността през 2016 г., обещавайки да ръководи краткосрочните лихви при ниво от минус 0,1% и разходите по дългосрочните заеми около нулата. По това време тази политика беше възприета от други централни банки като знак за отчаяните мерки на Япония да съживи растежа чрез екстремни мерки. Сега контролът на доходността се радва на по-широко възприемане, тъй като пандемията принуди много централни банки в световен мащаб да намалят лихвите почти до нула.

Във вторник (23 юни) заводската активност в страната отчете 11-годишно дъно през юни, като индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се понижи до сезонно коригираните 37,8 пункта от 38,4 пункта през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още