IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ намали оценката си за икономиката на три от общо деветте района в страната

По-оптимистичните перспективи се дължат на подобреното вътрешно търсене поради по-силните корпоративни инвестиции, солидния доход на домакинствата и заетостта

16:10 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) намали икономическата си оценка за три от общо деветте района в страната, като остана предпазливо оптимистична относно виждането си, че вътрешното търсене може да помогне за компенсирането на забавянето при износа и производството, съобщава Ройтерс. 

Всички райони запазват своята оценка относно частното потребление въпреки колебанията в моделите за разходите около увеличаването на данъка върху продажбите на 1 октомври миналата година, което вероятно подкрепя мнението на ЯЦБ, че солидното вътрешно търсене ще омекоти външните негативни фактори.

Оптимизмът на банковия регулатор вероятно ще му позволи да оправдае запазването на посоката на паричната си политика.

„Всичките девет района отчитат, че техните икономики се разширяват или се възстановяват“, споделят от ЯЦБ в свой доклад. „Вътрешното търсене продължава с възходящ тренд, с ясен цикъл от приходи към разходи, действащ както в корпоративния, така и в потребителския сектор“, добавят от регулатора.

Спадът в оценката за северния район на Хокурику, централния район на Токай (където е централата на Toyota Motor Corp.) и западния Чугоку се дължи на слабия износ и производство, причинени от глобалното забавяне, което действа като спирачка на темповете има на разширяване.

Очаква се ЯЦБ леко да преразгледа своите икономически прогнози за тази фискална година, която приключва през март, по време на своя преглед през следващата седмица, вдъхновена от последния пакет от разходи на правителството.

По-оптимистичните перспективи се дължат на подобреното вътрешно търсене поради по-силните корпоративни инвестиции, солидния доход на домакинствата и заетостта.

Деветчленният съвет на ЯЦБ също така ще преразгледа текущите си прогнози за основната потребителска инфлация, което се очаква да достигне ниво от 1,1% през фискалната 2020 г. и да се ускори до 1,5% през 2021 г.

Прогнозите за овладяване на инфлацията също се очаква да възстановят пазарните очаквания за поддържане на курса на паричната политика в силно разхлабен режим от страна на ЯЦБ, с което да се доближи до целта от 2% ниво на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още