IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ няма да провежда строга парична политика през 2018 г.

Управителят на банката Курода призова финансовите институции да се обърнат към технологиите, за да стимулират растежа си

15:06 | 04.12.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на ЯЦБ. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на ЯЦБ. Снимка: архив Ройтерс

Управителят на Японската централната банка Харухико Курода даде ясен сигнал, че институцията няма да провежда по-строга парична политика от следващата година, съобщава Bloomberg. 

Повод за коментара по време на пресконференция в Токио по-рано в понеделник бе изказване на Курода в Университета в Цюрих през миналия месец, когато той спомена отрицателните лихви и други аргументи в подкрепа на паричната политика.

Програмата на централната банка, която има за цел да стимулира икономиката на страната и да окаже влияние върху количественото улесняване на японските банки, е успешна и не създава проблеми за финансовите институции, коментира в понеделник Курода.

В същото време управителят на Японската централна банка призова финансовите институции да реформират своите бизнес структури, за да използват ефективно финансовите технологии, допълва Ройтерс. Според него това ще доведе до големи промени на световните финансови пазари и ще допринесе за повишаване на потенциала за растеж и за справяне със социалните предизвикателства не само в възникващите, но и в развити страни.

Централната банка на Япония трябва да продължи изключително амбициозната парична политика, тъй като инфлацията остава далеч от целта на ЯЦБ от 2%. Курода ясно заяви, че ще се действа незабавно при необходимост да се вземат допълнителни мерки за парично улесняване.

В парламента през миналата седмица Курода беше категоричен, че японските банки разполагат с достатъчно капитал и функциите им по кредитиране остават непокътнати.

Някои инвеститори и икономисти заявиха, че коментарите на Курода са предназначени да сигнализират стъпка към нормализиране на политиката.

Morgan Stanley и JPMorgan Chase са сред онези, които прогнозират затягане на политиката на Японската централна банка догодина, тъй като японската икономика регистрира най-дългата си икономическа експанзия от 16 години насам.

Японската базисна инфлация, която изключва цените на прясната храна и горивата, се е повишила с 0,8% през октомври, съобщи правителствен доклад от миналата седмица.

По-рано в понеделник основният японски бенчмарк Nikkei 225 отбеляза спад от 111,887 пункта, или 0,49%, до 22707,16 пункта, а по-малкият Topix – с 9,66 пункта, или 0,54%, до 1786,87 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
При каквато парична политика - Японската централна банка не може да спаси от актуалните вреди, защото няма необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още