IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ обеща да поддържа нулеви лихвени проценти до пролетта на 2020 г.

Прогнозите за растежа и за инфлацията в Япония са понижени

10:50 | 25.04.19 г.
<p>
	Сградата на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка обеша да не повишава лихвените проценти преди пролетта на 2020 г., съобщава Financial Times.

За първи път централната банка на Япония поставя крайна дата за „удължения период“, по време на който възнамерява да поддържа ниски лихвените нива, прилагайки парична политика, използвана първоначално от Федералния резерв на САЩ през 2011 г. Конкретната дата дава на пазарите по-голяма сигурност, въпреки че почти никой не очакваше повишение на лихвения процент през следващата година. Не се очаква и съществена промяна в икономиката.

„Банката възнамерява да запази сегашните изключително ниски лихвени проценти за продължителен период от време, поне до пролетта на 2020 г., взимайки предвид несигурността по отношение на икономическата активност и цените“, заявиха от ЯЦБ.

Решението на Японската централна банка показва, че е загрижена за забавянето на растежа и липсата на напредък по отношение на целевата инфлация.

ЯЦБ започна масивна програма за облекчаване на паричната политика през 2013 г., разширивайки баланса си и понижавайки лихвите до -0,1%.

Стимулите доведоха до поевтиняване на йената, докато икономиката на Япония се радва на шестгодишен период на стабилен растеж. Въпреки това ЯЦБ не успя да стимулира инфлацията, като ръстът на цените е с едва 0,4% през март в сравнение с предходната година.

Въпреки бавния напредък по отношение на инфлацията последното значително облекчаване на политиката на ЯЦБ беше през септември 2016 г., когато доходността по 10-годишените държавни облигации беше ограничена до ниво от около нула.

Както се очакваше, ЯЦБ запази краткосрочната си лихвена цел на ниво от -0,1%, а целта за доходността по 10-годишните държавни облигации около 0% съгласно политика, известна като контрол на кривата на доходността. От банката потвърдиха, че ще продължат да купуват активи, като държавни облигации и дялове от борсово-търгувани фондове.

Един от възможните ефекти от определянето на конкретна дата за поддържането на лихвите е да се разсеят пазарните спекулации, че ЯЦБ може да се откаже от отрицателните лихвени проценти.

Японската централна банка показа, че е загрижена за икономическите перспективи, заявявайки, че Япония е засегната от забавянето на икономиките в чужбина и че има голяма несигурност по отношение на перспективите за икономическата активност и цените.

Според ЯЦБ постигането на ценова стабилност ще отнеме време, за да бъде постигната, но подчерта, че инфлацията вероятно ще се ускори постепенно до 2%. От централната банка смятат и че икономиката ще продължи да се разраства умерено въпреки ефекта от глобалното забавяне.

Централната банка снижи прогнозите си за растежа до 0,9% през следващата фискална година, започваща през април 2020 г. (при прогноза от 1% през януари) и намали очакванията си за инфлацията до едва 1,6% през годината до март 2020 г.

Последният ход на ЯЦБ е в съответствие с Федералния резерв и Европейската централна банка, които бяха принудени да направят пауза в усилията си за нормализиране на паричните политики поради повишаването на несигурността по отношение на глобалните икономически перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още