IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ очаква умерено икономическо възстановяване през втората половина на 2020 г.

Институцията не направи промени в програмите си за изкупуване на активи и отпускане на кредити за облекчаване на корпоративното финансиране

10:19 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Централната банката на Япония остави без промяна паричната си политика в сряда и потвърди своето мнение, че икономиката постепенно ще излезе от коронавирусната криза. Институцията също така сигнализира за пауза, след като два пъти досега тази година предостави нови стимули.

Но институцията предупреди, че несигурността относно перспективите е „изключително голяма“ поради различни рискове, включително възможността за огромна втора вълна на заразата и потенциални смущения в банковата система, предава Ройтерс.

„Очаква се икономиката на Япония постепенно да се подобри през втората половина на тази година. Но темпът на възстановяване ще бъде умерен, тъй като ефектът от глобалната пандемия от коронавирус ще остане ”, пише в тримесечния доклад за икономическите прогнози на ЯЦБ.

Както беше широко очаквано, банката запази краткосрочния си лихвен процент на ниво  от -0,1% и обеща да ограничи доходността на 10-годишните държавни облигации до около нулата.

ЯЦБ също не направи промени в програмите си за изкупуване на активи и отпускане на кредити за облекчаване на корпоративното финансиране.

„Няма как паричната политика да стимулира икономическите условия в момента. Не мисля, че на този етап ЯЦБ може да направи каквото и да било, освен да осигури подкрепа за паричните потоци, така че условията да не се влошат допълнително “, каза Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Economic Research Institute.

Според новите тримесечни прогнози централната банка очаква икономиката да се свие с 4,7% през текущата фискална година, приключваща през март, в сравнение с диапазона от 5,0% до 3,0%, прогнозиран през април. ЯЦБ изрази увереност, че през следващата година икономиката на страната ще нарасне с 3,3%.

Прогнозира се, че потребителските цени ще спаднат с 0,5% през тази година и ще останат доста под целта от 2% до началото на 2023 година.

ЯЦБ облекчи политиката си през март и април, като се съсредоточи върху стъпките за предоставяне на ликвидност чрез увеличаване на покупките на активи и създаване на схема за отпускане на заеми, тъй като пандемията навреди на работните места, разходите и бизнес активността.

Глобалното разпространение на коронавируса и рискът от нарастващия брой на заразените в Япония също може да попречи на възстановяването.

Въпреки че централните банкери заявиха, че намаляването на лихвените проценти е възможно при необходимост от допълнителни стимули за икономиката, анализаторите предупреждават, че това може да навреди на печалбите на търговските банки и способността им да отпускат заеми.

Акцентът върху облекчаването на кредитите за борба с кризата също поставя под съмнение значението на контрола на кривата на доходност, рамка, която определя лихвените проценти като основна цел на политиката.

В знак на своята загриженост за финансовата стабилност ЯЦБ предупреди в доклада си, че продължителният натиск върху печалбите на финансовите институции може да ги обезкуражи да отпускат заеми и да ги подтикне да поемат прекомерен риск в търсене на доходност.

Съществува и несигурност как пандемията може да повлияе на поведението на корпорациите при определянето на цените, тъй като бизнеса се разкъсва между намаляването на цените поради слабото търсене и прехвърлянето на нарастващите разходи от ограниченията на предлагането върху потребителите, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още