IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ планира допълнителни облекчения за корпоративното финансиране

Банката вероятно ще удължи действието на въведените мерки най-малко за половин година

11:51 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Япония (ЯЦБ) вероятно ще вземе решение през следващата седмица да разшири набора от мерки, насочени към облекчаване на корпоративното финансиране, тъй като увеличаването на случаите на коронавирус помрачава икономическите перспективи, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Мерките, чието приложение трябва да приключат през март, вероятно ще бъдат удължени най-малко за половин година, заявиха четирима източници, пожелали анонимност.

„С толкова много несигурност относно перспективите е желателно ЯЦБ да вземе решение за удължаването възможно най-рано“, каза един от източниците - мнение, което споделят и другите трима източници.

Има малък шанс решението да бъде отложено до преразглеждането на лихвения процент на банката през януари, ако някои членове на борда предпочетат да изчакат излизането на повече данни за корпоративното финансиране.

Но централните банкери са склонни да вземат своевременно решение, като се има предвид нарастващата несигурност по отношение на перспективите.

ЯЦБ облекчи политиката през март и април най-вече чрез увеличаване на покупките на активи и създаване на нов механизъм за насочване на средства чрез финансови институции към обезпечени компании, засегнати от COVID-19.

Пакетът от мерки, който включва и увеличени покупки на корпоративен дълг, беше въведен като временна мярка за справяне с недостига на финансиране по време на пандемията.

Икономиката на Япония вероятно ще се свие с по-бавни темпове, отколкото се очакваше през тази финансова година, благодарение на възстановяването на износа, показва проучване на Ройтерс, което е облекчение за политиците, останали с малко инструменти за смекчаване на удара от коронавируса.

Третата по големина икономика в света се очаква да се свие с 5,6% през настоящата фискална година, приключваща през март 2021 г., показа анкетата, направена от 5 до 11 ноември, по-малко от прогнозирания спад от 6% миналия месец.

Ревизията през ноември до голяма степен се дължи на по-голям от очакваното ръст между юли и септември на брутния вътрешен продукт (БВП) след рекордното свиване през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още