Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули

Несигурността остава висока, тъй като в световен мащаб разпространението на коронавируса все още не е ограничено, посочва управителят на ЯЦБ Харухико Курода

ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули

Управителят на Японската централната банка Харухико Курода. Снимка: Karina Nooka/The Nikkei/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи прогнозата си за икономиката за текущата фискална година, като в същото време сигнализира, че за момента е предоставила достатъчно количество стимули, съобщава Ройтерс.

Централната банка обаче предупреди, че перспективите остават крайно несигурни, тъй като пандемията притиска разходите в сектора на услугите, а продължаващият ръст в броя на заразените с коронавирус в Европа затруднява перспективите за устойчиво глобално възстановяване.

Както се очакваше, ЯЦБ запази стабилна паричната си политика, включително целта за своя краткосрочен лихвен процент от -0,1%, както и плана за ориентиране на дългосрочните лихви около 0%.

Централната банка не направи промени в пакета от мерки, насочени към облекчаване на корпоративното финансиране, който се превърна в основен инструмент на регулатора за подпомагане на засегнатата от пандемията икономика. 

Още по темата

„ЯЦБ стана по-оптимистична по отношение на перспективите за икономическата активност и вероятно ще запази политиката си непроменена през следващите месеци“, коментира Марсел Тилиант, старши икономист за Япония в Capital Economics.

По време на пресконференция след края на заседанието на ЯЦБ управителят на централната банка Харухико Курода заяви, че е готов да действа, ако е необходимо, на фона на повишената несигурност във връзка с коронавируса, въпреки че все още не вижда належаща необходимост от разширяване или промяна на съществуващите мерки, съобщава Bloomberg.

„Несигурността остава висока, а отрицателният риск продължава да бъде голям за икономическите перспективи. В световен мащаб разпространението на вируса не е ограничено, включително в Европа и САЩ “, посочи Курода.

В своя тримесечен доклад за перспективите ЯЦБ понижи прогнозата си за растеж за текущата фискална година, приключваща март 2021 г. до свиване от 5,5% спрямо предишните очаквания за спад от 4,7 на сто, обявени през юли.

Банката понижи и прогнозата си за потребителските цени до спад от 0,6% от 0,5 на сто.

Регулаторът също така преразгледа и прогнозата си за следващата фискална година, като очаква икономиката да нарасне с 3,6%, след като по-рано тази година обяви, че прогнозира увеличаване в размер на 3,3%.

ЯЦБ подобри оценката си за износа и производството, като заяви, че двата показателя ще нарастват.

През първото тримесечие на тази фискална година (април-юни) икономиката на Япония успя да превъзмогне най-големия спад след Втората световна война, отчасти благодарение на износа и производството. Но слабото вътрешно потребление и капиталовите разходи вероятно ще задържат умереното икономическо възстановяване, твърдят икономисти.

Японският премиер Йошихиде Суга заяви по-рано днес, че ще обмисли предприемането на „бюджетни стъпки“ в подкрепа на икономиката, сигнализирайки за възможността за приемане на трети допълнителен бюджет за финансиране на нови стимули.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Шведската централна банка увеличава обема за покупки на облигации