IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули

Несигурността остава висока, тъй като в световен мащаб разпространението на коронавируса все още не е ограничено, посочва управителят на ЯЦБ Харухико Курода

12:55 | 29.10.20 г.
<p>
	Управителят на Японската централната банка Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Karina Nooka/The Nikkei/Bloomberg</em></p>

Управителят на Японската централната банка Харухико Курода. Снимка: Karina Nooka/The Nikkei/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи прогнозата си за икономиката за текущата фискална година, като в същото време сигнализира, че за момента е предоставила достатъчно количество стимули, съобщава Ройтерс.

Централната банка обаче предупреди, че перспективите остават крайно несигурни, тъй като пандемията притиска разходите в сектора на услугите, а продължаващият ръст в броя на заразените с коронавирус в Европа затруднява перспективите за устойчиво глобално възстановяване.

Както се очакваше, ЯЦБ запази стабилна паричната си политика, включително целта за своя краткосрочен лихвен процент от -0,1%, както и плана за ориентиране на дългосрочните лихви около 0%.

Централната банка не направи промени в пакета от мерки, насочени към облекчаване на корпоративното финансиране, който се превърна в основен инструмент на регулатора за подпомагане на засегнатата от пандемията икономика. 

„ЯЦБ стана по-оптимистична по отношение на перспективите за икономическата активност и вероятно ще запази политиката си непроменена през следващите месеци“, коментира Марсел Тилиант, старши икономист за Япония в Capital Economics.

По време на пресконференция след края на заседанието на ЯЦБ управителят на централната банка Харухико Курода заяви, че е готов да действа, ако е необходимо, на фона на повишената несигурност във връзка с коронавируса, въпреки че все още не вижда належаща необходимост от разширяване или промяна на съществуващите мерки, съобщава Bloomberg.

„Несигурността остава висока, а отрицателният риск продължава да бъде голям за икономическите перспективи. В световен мащаб разпространението на вируса не е ограничено, включително в Европа и САЩ “, посочи Курода.

В своя тримесечен доклад за перспективите ЯЦБ понижи прогнозата си за растеж за текущата фискална година, приключваща март 2021 г. до свиване от 5,5% спрямо предишните очаквания за спад от 4,7 на сто, обявени през юли.

яцб яцб

Банката понижи и прогнозата си за потребителските цени до спад от 0,6% от 0,5 на сто.

Регулаторът също така преразгледа и прогнозата си за следващата фискална година, като очаква икономиката да нарасне с 3,6%, след като по-рано тази година обяви, че прогнозира увеличаване в размер на 3,3%.

ЯЦБ подобри оценката си за износа и производството, като заяви, че двата показателя ще нарастват.

През първото тримесечие на тази фискална година (април-юни) икономиката на Япония успя да превъзмогне най-големия спад след Втората световна война, отчасти благодарение на износа и производството. Но слабото вътрешно потребление и капиталовите разходи вероятно ще задържат умереното икономическо възстановяване, твърдят икономисти.

Японският премиер Йошихиде Суга заяви по-рано днес, че ще обмисли предприемането на „бюджетни стъпки“ в подкрепа на икономиката, сигнализирайки за възможността за приемане на трети допълнителен бюджет за финансиране на нови стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още