IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ понижи оценката си и за 9-те региона в страната

Това се случва за първи път от 2009 г. насам

13:13 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Япония намали оценката си за икономическото състояние на всичките 9 региона на страната в тримесечния си доклад „Сакура“ за местните икономики. Това се случва за първи път от 2009 г. насам и според анализаторите е още един признак за вредата, която коронавирусът нанася както на Япония, така и на други страни, информира Bloomberg.

 „Разпространяващият се нов коронавирус оказва сериозно влияние върху икономиката ни“, каза управителят на централната банка Харухико Курода , позовавайки се на проблемите при износа, туризма, потребителските разходи и промишленото производство. "Икономическите перспективи са изключително несигурни", добави той.

В отговор на скорошното рязко увеличение в броя на заразените в Япония по-рано тази седмица премиерът Шиндзо Абе обяви извънредно положение за Токио, Осака и други префектури, които заедно генерират половината от брутния вътрешен продукт на страната. В четвъртък управителят на префектурата Айчи призова Абе да я добави към този списък. я я

„Всички девет региона преразгледаха своите прогнози през януари 2020 г. главно заради въздействието на новия коронавирус и съобщиха, че икономиката им е слаба или е изправена пред силен натиск“, посочват от  Японската централна банка в своето проучване.

Един от респондентите, работещ в хотел в Киото, заяви, че броят на посетителите в града рязко е намалял, а вирусът е ударил регионалната туристическа индустрия по-силно от световната финансова криза.

Производител на машини на остров Кюшу е заявил, че бизнесът му е възпрепятстван от проблеми във веригите за доставки. Потокът от части от Китай все още не се е възстановил, въпреки че фабриките в континенталната част вече започват да възобновяват дейността си.

Следващата среща на борда на Централната банка на Япония ще се проведе на 27-и и 28-и април. Очаква се тогава ръководството на институцията да актуализира тримесечните си икономически прогнози. Икономистите от частния сектор от своя страна прогнозират, че икономиката на Япония ще се свие с повече от 10% през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още