IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ понижи прогнозата си за растеж и обяви нов климатичен план

В новите си тримесечни прогнози централната банка очаква японската икономика да се разшири с 3,8% през текущата фискална година

12:56 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) намали прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази фискална година, но запазва становището си, че икономиката се е насочила към умерено възстановяване, което е знак, че паричната политика ще се задържи без промяна още известно време, съобщи Ройтерс.

Както се очакваше, централната банка запази целта си за контрол на кривата на доходност на -0,1% за краткосрочни лихвени проценти и 0% за държавните облигации. Контролът на кривата на доходност е политика за стимулиране на икономиката на страната и предполага поддържане на нулева доходност от 10-годишните японски държавни облигации.

В новите си тримесечни прогнози ЯЦБ очаква японската икономика да се разшири с 3,8% през текущата фискална година, приключваща през март 2022 г., и да нарасне с 2,7% през следващата година. В предходните прогнози, направени през април, банката очакваше икономиката да нарасне с 4% тази фискална година и с 2,4% през следващата година.

Възобновяването на случаите на заразени накара правителството да въведе ново извънредно положение в олимпийския град Токио по-малко от две седмици преди игрите, стопявайки надеждата за силно възстановяване на растежа през тримесечието.

Японската икономика се сви с 3,9% на годишна база между януари и март и вероятно ще запише слаб растеж през второто тримесечие, тъй като пандемията се отрази на разходите за услуги.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, сега очакват икономиката да нарасне с 4,2% през текущото тримесечие, което е по-малко от прогнозата, направена през миналия месец, поради удара от новите ограничения заради коронавируса.

В същото време японската централна банка се включи в битката срещу глобалното затопляне, като предложи поредица от стимули за заемодателите, за да помогне на бизнеса да премине към по-екологична икономика, а гуверньорът Харухико Курода подчерта, че вече няма време за губене, предаде Bloomberg.

яцб яцб

ЯЦБ обяви в петък, че ще предложи на банките безлихвени средства за заеми или инвестиции в проекти, свързани с околната среда и климата и ще освободи по-голяма част от резервите си от отрицателния лихвен процент.

В отделно съобщение, подробно описващо климатичната стратегия, банката заяви, че ще купува зелени облигации, деноминирани в чуждестранна валута, използвайки своите чуждестранни резерви.

С този ход Курода последва своите европейски колеги, като се ангажира по-тясно и с японското правителство и целта му да намали емисиите на парникови газове до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още