IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Поскъпването на суровините може да ускори инфлацията по-бързо от очакваното

Силната конкуренция между търговците на дребно да привлекат клиенти чрез намаления може да ограничи ръста на инфлацията

16:45 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да бъде внимателна и да вземе предвид риска от по-бързо от очакваното ускоряване на инфлацията. Това може да се случи, ако цената на суровините продължи да се покачва и принуди все повече фирми да повишат цените си, написа регулаторът в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

Към момента прехвърлянето на тежестта на покачващите се цени на суровините върху потребителите е фокусирано върху хранителните продукти и не се разпространява сред по-широк кръг от стоки. "Има благоприятни и неблагоприятни рискове за това до каква степен поскъпването на суровините може да бъде прехвърлено към индекса на потребителските цени“, посочва финансовата институция в документа.

Във вторник гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че към момента не се предвижда промяна в ултраразхлабената парична политика на банката. „Не обсъждаме повишаване на лихвите, все още не се намираме в ситуация, в която инфлацията стабилно да се ускорява към целта на ЯЦБ. Медианната прогноза на борда е инфлацията да е около 1%. При такива обстоятелства ние категорично не мислим за повишаване на лихвите или за промяна на нашата разхлабена парична политика“, каза Курода.

Прогнозите на регулатора са основната инфлация да достигне 1,1% през следващите две фискални години – първата, от които започва през април 2022 г. Това е значително под целта от 2% на банката.

Силната конкуренция между търговците на дребно да привлекат клиенти чрез намаления може да ограничи ръста на инфлацията, докато икономиката се възстановява от противоепидемичните мерки, смятат от ЯЦБ. "Има вероятност покачването на цените на суровините да бъде прехвърлено върху индекса на потребителските цени повече от очакваното“, посочват още от банката.

Скорошни проучвания показват, че очакванията на компаниите за инфлацията се засилват и все повече предприемачи смятат, че тя ще се ускори. Перспективите за инфлацията ще зависят от това доколко потребителите толерират покачването на цените. "Трябва да се вземе предвид възможността цените да се покачат по-бързо от очакваното поради поскъпването на суровините“, казват от банката.

Данните от тримесечното проучване на централната банка показват, че очакванията на японските домакинства за инфлацията в страната са достигнали най-високото си ниво от 13 години насам. Очакванията на домакинствата са инфлацията да се ускори до 5% до следващата година, което е най-високата прогноза от декември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още