Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ последва примера на Фед и запази курса на своята парична политика

Регулаторът обеща да задържи доходността върху 10-годишните държавни облигации около нула процента и целта си за ниво на краткосрочните лихви от -0,1%

ЯЦБ последва примера на Фед и запази курса на своята парична политика

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) запази стабилна своята парична политика в четвъртък, след като помрачените глобални прогнози за растеж накараха други големи централни банки да намекнат за допълнителни стимули, съобщава Ройтерс.

Но ЯЦБ отново подчерта, че глобалните рискове се увеличават, тъй като търговските напрежения и несигурността по отношение на икономическите политики на САЩ продължават да разтърсват финансовите пазари, сигнализирайки, че японският регулатор също се насочва към увеличаване на паричната подкрепа.

Очаквано, ЯЦБ запази целта си за краткосрочните лихви на -0,1% и обеща да задържи доходността върху 10-годишнире държавни облигации около нула процента. 

Още по темата

Банката също така запази решението си да продължи да купува държавни ценни книжа, така че балансът по наличностите да се увеличи с около 80 трлн. йени (738 млрд. долара) годишно.

„Рисковете, свързани с чуждите икономики, са големи, затова трябва внимателно да наблюдаваме как те влияят на корпоративните и домакински настроения в Япония“, заявяват от ЯЦБ.

Централните банки по света се насочват към облекчаване, тъй като наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай увеличава натиска върху забавящата се световна икономика.

Федералният резерв на САЩ обяви, че засега не очаква свиване на лихвите през 2019 г., но сигнализира, че е готов да се бори с рисковете чрез редуциране на лихвените проценти, в зависимост от условията.

Много от японските банкери обаче са предпазливи по отношение на разширяването на стимулите в най-скоро време, тъй като годините на усилено печатане на пари ги оставиха с малко средства.

Някои анализатори твърдят, че ЯЦБ може да заздрави своите бъдещи насоки и да задържи настоящите ултра ниски лихви за по-дълго време, ако бъдещите свивания на лихвите от страна на Фед предизвикат нежелан скок в цената на йената, което вреди на износа на островната страна.

„Съществува добър шанс Фед да намали лихвите през юли. Ако това се случи, ЯЦБ ще заздрави своите насоки, за да поддържа контрола върху йената“, споделя Изуру Като, старши икономист в Totan Research.

Според него следващият ход на японския регулатор ще зависи от това как ще се развие американската икономика и какво ще стане с търговската война между Вашингтон и Пекин.

По време на последното преразглеждане на лихвите през април ЯЦБ прие насоки, с които се ангажира да запази сегашните ниски нива най-малко до пролетта на 2020 г.

Икономическият растеж на Япония се ускори до 2,1% на годишна база в периода януари-март, но много анализатори прогнозират, че растежът ще се забави през следващите тримесечия на фона на продължаващата търговска война.

Планираното увеличение на данъка върху продажбите от 8% на 10% през октомври може също да ограничи потреблението.

Годишната базисна инфлация на потребителските стоки достигна 0,9% през април, оставайки далеч от целта на ЯЦБ за ниво от 2%, въпреки годините на масивни стимули.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Който работи и спестява, губи от отрицателна лихва. Който взема кредити обаче плаща положителна лихва. Банката винаги печели, нали така.
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лихва от - 0.1% .. узаконена кражба си е това. Който работи губи. Който взима кредити печели. И това от десетилетие, че и повече с малки прекъсвания.

Всичко е допинг вече.. т.е. лесни пари. Икономика та дрънка. Развитите икономики така изсмукват останалите държави.

Още от Новини
Ситуацията в индустриалния сектор в еврозоната се влошава през юли