IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ предлага на търговските банки бонуси за милиони

Институцията се опитва да компенсира и негативния ефект на отрицателните лихвени проценти

14:10 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Докато Централната банка на Япония се опитва да изпомпва повече средства за компании, засегнати от пандемията от коронавируса, тя предлага на банките бонуси в размер на  стотици милиони долари. Според анализаторите този ход има за цел да облекчи страничните ефекти от  политиката на отрицателните лихвени проценти.

Рекордното кредитиране от страна на банките през последните месеци предполага, че планът на ЯЦБ работи, но това е и знак, че централните банкери фокусират вниманието си повече върху подкрепата за банките, а не върху поддържането на ниски лихви. я я

„Това е един от най-ефективните ходове на политиката, извършен от ЯЦБ през последните години“, казва Такехиро Ногучи, старши икономист в Mizuho Research, цитиран от Ройтерс.

"Централната банка вероятно ще продължи да предприема стъпки за облекчаване на страничния ефект от отслабената политика ... ЯЦБ смята, че отрицателните лихви са нещо, на което не трябваше да залага", добави той.

През март, след като COVID-19 завладя глобалната икономика, ЯЦБ организира специални операции за „коронавирусно облекчаване“, за да помогне на компаниите, засегнати от пандемията. Съгласно схемата, ЯЦБ отпуска парични средства под формата на заеми и облигации на банки като обезпечение за кредитирането им на частния сектор.

Операцията започна слабо, но получи голям тласък, след като през април ЯЦБ реши даде на банките бонус от 10 базисни пункта (bps) или 0,1% годишно, за използване на схемата.

Банките са заели 27 трилиона йени (250 милиарда долара) през програмата до края юли. Това е приблизително толкова, колкото сумата на депозитите на банките, върху които ЯЦБ налага отрицателни лихви.

Институцията прибягна до отрицателните лихви през 2016 г. в опит да отслаби йената и да намали разходите за корпоративно заемане. Но ЯЦБ наложи ставка от само минус 0,1% на фона на опасенията, че политиката може да свие маржовете на кредиторите и евентуално да намали притока на кредити към икономиката.

Сложната, тристепенна система за лихви, която институцията прилага има за цел да поддържа основния междубанков лихвен процент под нулата, като същевременно ограничава отрицателните лихви, които банките трябва да плащат на ЯЦБ.

Но плащането на допълнителни лихви по новата схема още повече намалява значението на отрицателните лихвени проценти, коментират анализаторите.

„В голямата схема на нещата можем да разгледаме това като нормализиране на политиката, както и подобряване на подкрепата за банките“, казва Кацутоши Инадом, старши стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

В резултат на увеличаването на лихвените плащания към банките, референтният междубанков лихвен процент за овърнайт също се повиши, оставайки предимно над минус 0,05%.

Данните от тази седмица показват, че кредитирането на банките се е повишило с рекордните 6,3% на годишна база през юли до 572,7 трилиона йени (5,36 трилиона долара). Това представлява увеличение с около 26 трилиона йени от март, което предполага, че оттогава ЯЦБ финансира почти целия растеж на банковите заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още