IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ представи най-мрачната си оценка за регионите в страната от 12 години

Този ход подчертава колко голяма вреда е нанесла пандемията от коронавирус на третата по големина икономика в света

13:52 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Централната банка на Япония понижи икономическите си прогнози за всичките девет региона на страната за второ поредно тримесечие. Това е първото подобно понижение след срива на Lehman Brothers през 2008 г. и подкрепя притесненията, че икономиката на страната може да изпадне по-дълбока от първоначално очакваната рецесия.

В своя тримесечен доклад, публикуван в четвъртък, централната банка на Япония предложи по-мрачна прогноза за повечето региони, отколкото преди три месеца заради последните данни, сочещи спад в производството, потреблението и капиталовите разходи, информира Ройтерс.

„Износът намалява още повече, тъй като COVID-19 доведе до спад в глобалните продажби на автомобили“, са казва в доклада.

В него се посочва, че икономиките на всички девет региона на Япония се „влошават" или са в „тежко състояние" поради епидемията, която принуди правителствата по света да наложат ограничения на бизнеса и движението по-рано тази година.

Предупреждението е направено преди заседанието на централната банка за лихвените проценти през следващата седмица. Анализаторите очакват институцията да постави на пауза разхлабването на паричната политика, за да прецени въздействието на стимулиращите мерки, прилагани през март и април.

В реч, произнесена на среща на управителите на регионалните клонове на Японската централна банка в Токио в четвъртък, гуверньорът Харухико Курода заяви, че потребителските цени вероятно ще продължат да спадат, тъй като икономиката на Япония се влошава, въпреки че се придържа към оптимистичните перспективи на централната банка.

„Очаква се икономиката на Япония да се подобри когато въздействието на пандемията отшуми, подкрепена от нарастващото търсене… приспособимата парична среда и стимулиращият пакет от правителството“, каза Курода.

Япония изпадна в рецесия през първото тримесечие и анализаторите очакват пандемията да доведе до рязко икономическо свиване от над 20% през периода от април до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още