IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ предупреди за забавяне на икономическото възстановяване заради COVID-19

Японската икономика се намира в „тежко състояние“, смята заместник-управителят на регулатора Масадзуми Уакатабе

11:52 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заместник-управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Масадзуми Уакатабе сигнализира, че регулаторът може да преразгледа икономическата си оценка на следващото си заседание по-късно този месец, след като ръстът в броя на новозаразените с коронавирус принуди правителството на островната страна да удължи и разшири ограничителните мерки, съобщава Bloomberg. 

Според Уакатабе японската икономика е в „тежко състояние“, посочвайки негативните фактори в реч пред местните бизнес лидери в Хирошима. Той подчерта, че възстановяването все още е в ход. От началото на 2021 г. служителите на ЯЦБ поставиха по-голям акцент върху тенденцията към растеж.

Формулировката на оценката на заместник-губернатора предполага, че придържането на ЯЦБ към съществуващия възглед за възстановяване става все по-трудно и трябва да продължат мерките за парично облекчение.

Уакатабе изтъкна, че вижда забавяне на възстановяването поради разпространението на делта варианта на коронавируса.

Коментарите на Уакатабе, един от най-големите привърженици на политиката на парични облекчения в ЯЦБ, са предхождани от коментарите на друг член на борда на регулатора Тойоаки Накамура, който посочи миналата седмица, че новите огнища влошават ситуацията повече, отколкото първоначално се е очаквало.

Двудневната среща на ЯЦБ ще приключи на 22 септември, като икономистите ще следят внимателно за всякакви сигнали и признаци за предоставяне на по-разхлабен подход в контраст с мнението на голяма част от членовете на Федералния резерв, които смятат, че е време централната банка на САЩ да затегне своята политика и да ограничи месечните покупки на активи.

Очаква се ЯЦБ да преразгледа перспективите си за растеж в тримесечен доклад през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още