Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ продължава да следи рисковете въпреки добрите икономически данни

Положителната разлика между реалния и потенциалния БВП на страната дава надежда на банковия регулатор за постигане на ниво на инфлацията от 2%

ЯЦБ продължава да следи рисковете въпреки добрите икономически данни

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Разликата между реалния и потенциалния брутен вътрешен продукт на Япония се е увеличила с 2,2% до най-високото си ниво за последните 26 години в периода октомври-декември 2018 г. Това дава надежда на Японската централна банка (ЯЦБ), че устойчивото възстановяване ще помогне за повишаване на нивото на инфлацията до желаните 2%, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Въпреки това е много вероятно ЯЦБ да запази досегашния тон на своята парична политика, тъй като увеличаването на рисковете в чужбина заплашва да провали възстановяването на Япония по отношения на износа, посочва източник, запознат с въпроса.

Икономическите данни, заедно с проучването на банковия регулатор, показващо рязко влошаване на бизнес настроението, ще бъде сред основните фактори за ЯЦБ, които тя ще проучи, за да реши дали да запази своето виждане за възстановяване на икономическия растеж през втората половина на годината.

„Капиталовите разходи все още не са засегнати от забавянето в ръста на китайската икономика“, посочва източникът, пожелавал да остане анонимен.

По неговите думи развитието на страните от континентална Азия, и най-вече представянето на Китай, ще бъде от решаващо значение за политиката на ЯЦБ.

Разликата между реалния и потенциалния БВП през последното тримесечие на 2018 г. е по-голяма от предходния период, когато тя отчита 1,26%, и е най-голямата положителна разлика от 1992 г. Положителната разлика възниква, когато производството надвишава пълния капацитет на икономиката, тъй като предприятията и служителите работят над своето най-ефективно ниво, за да отговорят на силното търсене.

През март бизнес доверието достига своето най-ниско ниво за последните две години, сочи проучване на ЯЦБ, което подчертава опасенията, че търговското напрежение между САЩ и Китай и спада в глобалното търсене оказват съществено влияние върху японската икономика.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Австралийската централна банка сигнализира за понижение на лихвите през юни