IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ ще увеличи стимулите, ако силната йена застраши инфлационните планове

Предвижда се намаляване на краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти, както и разширяването на закупуване на активи и ускоряване на печатането на пари

09:03 | 19.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка е готова да увеличи стимулите, ако рязкото поскъпване на йената засегне икономиката и плановете за постигане на ниво на инфлацията от 2%, заяви гуверньорът на националната банка Харухико Курода, цитиран от Ройтерс. 

По неговите думи ЯЦБ внимателно ще прецени ползите и разходите от всяко по-нататъшно облекчаване на своята политика, което предполага, че препятствията пред увеличаването на стимулите ще бъдат големи, особено като се има предвид слабите печалби на банковите институции от последните години на фона на почти нулевите лихвени проценти.

„Рязката промяна в стойността на валутата може да окаже сериозно влияние върху икономиката и цените, така че е от решаващо значение да вземем под внимание тези фактори, когато определяме паричната политика“, подчерта Курода пред японския парламент.

Ако валутните колебания се отразят на икономиката и върху цените и ако ЯЦБ сметне, за необходимо да постигне своята цел за 2-процентно ниво на инфлацията, банката може да обмисли варианти за облекчаване на политиката, посочи още гуверньорът.

Коментарът на Курода идва като отговор на въпрос от страна на опозиционен депутат относно това дали ЯЦБ разполага с необходимите инструменти за засилване на стимулите за противодействие на рязко покачената стойност на йената.

Курода изтъкна, че възможните инструменти за облекчаване на паричната политика, които ЯЦБ може да използва, включват намаляване на краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти, разширяване на закупуването на активи или ускоряване на темпа на печатане на пари.

„Каквото и да правим обаче, трябва внимателно да балансираме ползите и разходите от тази стъпка, като въздействието върху финансовото посредничество и функционирането на пазара“, заключи гуверньорът на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Япония страда от държавно подпомагане на икономическия прогрес без защита срещу съпътстващи щети от работата на Японската централна банка.При запазване на фаталната грешка щетите в Япония се увеличават и нараства опасността за национална криза.За спасение на Япония от национална криза е необходимо държавно подпомагане на икономическия прогрес със защита срещу съпътстващи щети от работата на Японската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Едиственото спасение от извратената парична политика на Централните банки е да минем пак към натуралната размяна на стоки и услуги, реално да си се върнен към Средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още