Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ ще увеличи стимулите, ако силната йена застраши инфлационните планове

Предвижда се намаляване на краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти, както и разширяването на закупуване на активи и ускоряване на печатането на пари

ЯЦБ ще увеличи стимулите, ако силната йена застраши инфлационните планове

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка е готова да увеличи стимулите, ако рязкото поскъпване на йената засегне икономиката и плановете за постигане на ниво на инфлацията от 2%, заяви гуверньорът на националната банка Харухико Курода, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

По неговите думи ЯЦБ внимателно ще прецени ползите и разходите от всяко по-нататъшно облекчаване на своята политика, което предполага, че препятствията пред увеличаването на стимулите ще бъдат големи, особено като се има предвид слабите печалби на банковите институции от последните години на фона на почти нулевите лихвени проценти.

„Рязката промяна в стойността на валутата може да окаже сериозно влияние върху икономиката и цените, така че е от решаващо значение да вземем под внимание тези фактори, когато определяме паричната политика“, подчерта Курода пред японския парламент.

Ако валутните колебания се отразят на икономиката и върху цените и ако ЯЦБ сметне, за необходимо да постигне своята цел за 2-процентно ниво на инфлацията, банката може да обмисли варианти за облекчаване на политиката, посочи още гуверньорът.

Коментарът на Курода идва като отговор на въпрос от страна на опозиционен депутат относно това дали ЯЦБ разполага с необходимите инструменти за засилване на стимулите за противодействие на рязко покачената стойност на йената.

Курода изтъкна, че възможните инструменти за облекчаване на паричната политика, които ЯЦБ може да използва, включват намаляване на краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти, разширяване на закупуването на активи или ускоряване на темпа на печатане на пари.

„Каквото и да правим обаче, трябва внимателно да балансираме ползите и разходите от тази стъпка, като въздействието върху финансовото посредничество и функционирането на пазара“, заключи гуверньорът на банката.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 3 месеца
Япония страда от държавно подпомагане на икономическия прогрес без защита срещу съпътстващи щети от работата на Японската централна банка.
При запазване на фаталната грешка щетите в Япония се увеличават и нараства опасността за национална криза.
За спасение на Япония от национална криза е необходимо държавно подпомагане на икономическия прогрес със защита срещу съпътстващи щети от работата на Японската централна банка.
0
 
6
 
1
преди 3 месеца
Едиственото спасение от извратената парична политика на Централните банки е да минем пак към натуралната размяна на стоки и услуги, реално да си се върнен към Средновековието.

Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%