IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ също започва експеримент за дигитална валута

Първата фаза ще продължи до март 2022 г. и ще се фокусира върху тестване на техническата изправност

11:54 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) започва експеримент, с който ще проучи възможността за емитиране на собствена цифрова валута, включвайки се към усилията на други централни банки да отговорят на иновациите, постигнати от частния сектор в областта на виртуалните пари, съобщи Ройтрес.
 
Първата фаза на експериментите, която ще се проведе до март 2022 г., ще се фокусира върху тестване на техническата изправност за емитиране, разпространение и обратно изкупуване на дигитална валута на централната банка (CBDC), се казва в изявлението на ЯЦБ.
 
След това банката ще премине към втората фаза на експериментите, които ще разгледат по-подробни функции, като например дали да се определят ограничения за размера на тези операции за отделни субекти.
 
Ако е необходимо, централната банка ще пусне и пилотна програма, която включва доставчици на платежни услуги и крайни потребители, заяви миналия месец изпълнителният директор на банката Шиничи Учида.
 
Централните банки в световен мащаб се обръщат към разработването на цифрови валути, за да модернизират финансовите си системи, да отблъснат заплахата от криптовалутите и да ускорят вътрешните и международните плащания. 
 
Засега Китай е постигнала най-голям напредък, но ЯЦБ ускорява усилията си, за да навакса с обявения през октомври план за започване на експеримента за собствената цифрова валута.
 
Идеята зад дигиталните валути на централните банки е, че за разлика от конвенционалните електронни разплащания, те не са обвързани нито с конкретна търговска банка, нито са дългове, както при кредитна карта. Със сигурност не са и частна валута като биткойн.
 
Те са пари - създадени от държавата, точно както банкнотите и монетите - и се държат директно в електронния „портфейл“ или телефонното приложение на съответния гражданин без финансов посредник.

Тази идея е концептуално различна от криптовалутите като биткойн, които са твърде нестабилни, за да бъдат носители на стойност и недостатъчно широко приети, за да бъдат използвани за плащания. По същия начин инструменти като Alipay са посреднически платформи за плащане, а не валути сами по себе си.

В Шънджън, технологичният мегаполис в Южен Китай, гражданите вече тестваха пробен цифров юан в Walmart, бензиностанции и магазини. През октомври централната банка разпространи експерименталната валута чрез специално приложение за смартфони, което получателите използват по подобен начин на съществуващите електронни плащания.

Едно предизвикателство пред политиците е, че такава система предлага по-малко поверителност и би създало дискомфорт у част от гражданите за способността на правителствата да проследяват трансакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още