IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ вероятно няма да промени лихвите в следващите тримесечия

Инфлация от 2% в момента не е реалистична цел, а всяко лихвено повишение не е опция за регулатора, смята бивш централен банкер от ЯЦБ

11:49 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно ще продължи програмата си за парично разхлабване "за много тримесечия напред", за да осигури икономическо възстановяване и за да преследва все още далечната цел за устойчиво инфлационно равнище от 2%. Такова мнение изрази бивш представител на банката, цитиран от Bloomberg.

"Има голям шанс ЯЦБ да се придържа към сегашните мерки за контрол на доходността до края на годината или дори след това", каза Казуо Момма, бивш представител на ЯЦБ, отговарял за паричната политика.

На фона на значителното поевтиняване на йената и на задържането на инфлацията над нивото от 2% вече два месеца поред има спекулации, че ЯЦБ може да се насочи към нормализиране на паричната политика.

"Тенденцията при основната инфлация - извън цените на енергията - продължава да е твърде ниска, за да направи скорошните движения над 2% устойчиви", коментира Момма.

"За да видим устойчива инфлация от 2%, трябва да отчетем продължително покачване на заплатите с 3%", смята бившият централен банкер, който в момента е изпълнителен икономист в изследователския институт Mizuho. "В момента покачването на заплатите е в размер на около 1,5%. Последният път, когато ръстът бе 3%, бе през 1991 г., преди над 30 години", допълни икономистът.

"Много е трудно да се повярва, че нещо, което не се е случвало от три десетилетия, изведнъж ще се случи в близкото бъдеще", допълни Момма, като посочи, че според него инфлацията от 2% към момента не е "реалистична цел" за ЯЦБ, а всяко лихвено повишение сега не е опция за банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още