IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ вижда лъч светлина в настоящата икономическа конюнктура в Япония

Регулаторът повиши оценката си за осем от общо деветте района в страната, позовавайки се на подобрената икономическа активност

22:43 | 08.10.20 г.
<p>
	Токио<em>. Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) извърши най-широкообхватното повишаване на своята икономическа оценка, засягаща отделните райони, от седем години насам на фона на признаците на подобряване на икономическата активност след спада, предизвикан от пандемията от Covid-19.

ЯЦБ повиши оценката си за осем от деветте района на Япония в тримесечния си доклад Sakura, еквивалент на „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ. По-умереният песимистичен тон на последния доклад вероятно ще се отрази в тримесечната перспектива на регулатора, която ще бъде представена по-късно този месец наред с неговото политическо становище, съобщава Bloomberg. 

Според други публикувани данни става ясно, че настроението сред японските търговци се е подобрило през миналия месец до най-мекия песимистичен възглед за последните почти две години и половина, докато броят на банкрутите през първата половина на годината е спаднал до най-ниското си ниво от 31 години, тъй като подкрепата на правителството и централната банка помага на компаниите да се борят с трудностите.

Сравнително по-оптимистичните данни представляват добра новина за новия министър-председател Йошихиде Суга, докато той се опитва да помогне на Япония да се възстанови от рекордно големия икономически срив, отчетен в периода април-юни.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода по-рано днес предупреди, че вижда икономиката да се подобрява само с умерени темпове, тъй като вирусът все още притиска активността.

Данните за повечето региони, изследвани от ЯЦБ, показват, че активността е започнала да се ускорява или да показва подобни признаци, като икономическата активност се възобновява постепенно, въпреки че условията остават помрачени заради вируса.

Основните индустриални зони около Токио, Осака и Нагоя показват известно подобрение. Шикоку, най-малкият от четирите основни острови в Япония, е единствения район, който не успява да отчете подобрение.

Преди три месеца ЯЦБ понижи оценката си  за всичките девет района заради пандемията и наложените социални ограничения за нейното овладяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още