IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Волатилността при валутите ще затрудни изготвянето на бизнес планове

Япония има нужда от трета "стрела", която да подсили икономиката, смята бившият зам.-гуверньор на ЯЦБ Хироши Накасо

13:52 | 16.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цената на валутите трябва да се движи стабилно, отразявайки икономическите основи, защото наскоро отчетената волатилност може да затрудни изготвянето на бизнес планове. Това заяви гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

"Силната волатилност в краткосрочен период е нежелателна", каза Курода пред камарата на съветниците в японския парламент.

Курода заяви, че ще следи отблизо влиянието на ценовите изменения на валутите върху японската икономика и цените.

Малко по-рано през деня Хироши Накасо, смятан за топ кандидат за нов ръководител на ЯЦБ, посочи, че Япония има необходимост от по-бърза "трета стрела" в стратегията си за растеж, която да се фокусира върху въглеродно неутрално общество.

Огромните парични и фискални стимули, въведени през 2013 г. като първите две "стрели" от икономическия план на тогавашия премиер Шиндзо Абе, подсилиха икономиката. Третата "стрела" обаче - структурните реформи - не успя да подпомогне третата по големина икономика в света.

"Икономическияt план на Шиндзо Абе бе правилната рецепта за подсилване на японската икономика, но имаше твърде голяма тежест върху първите две стрели", особено на паричната политика, коментира Накасо.

"Третата стрелa трябва да лети по-нависоко и по-бързо", допълни Накасо, който е и бивш зам,-управител на ЯЦБ. "Стъпките за постигане на въглеродна нетуралност ще бъдат пробив за Япония, която се затруднява да увеличи потенциалния растеж", смята банкерът.

Увеличение в потенциалния растеж може да мотивира фирмите да увеличат заплатите, което ще доведе и до по-висока покупателна способност на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още