IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази без промяна оръжията си за борба с кризата

Банката очаквано запази основната си лихва и подобри прогнозата за растеж през следващата фискална година

13:12 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Koichiro Tezuka/The Mainichi Newspapers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Koichiro Tezuka/The Mainichi Newspapers/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) запази паричната си политика без промяна и подобри икономическата си прогноза за следващата фискална година, но предупреди за ескалиране на рисковете за перспективите, тъй като новите спешни мерки за справяне с коронавируса заплашват крехкото възстановяване, съобщава Ройтерс.

Както се очакваше, банката запази основната лихва на ниво от -0,1% и 0% за лихвата по 10-годишните облигации.

В последния си тримесечен преглед ЯЦБ подобри прогнозата за растеж през следващата фискална година до ръст от 3,9% от 3,6%, които прогнозира през октомври, с надеждата, че огромният пакет от стимули на правителството ще смекчи удара от пандемията.

Но банката има по-мрачна перспектива за потреблението, като предупреди, че разходите за услуги ще останат под „силен натиск“ поради предприетите през този месец нови мерки за извънредно положение.

„Икономиката на Япония се увеличава като тенденция“, се казва в доклада на ЯЦБ, предлагащ малко по-нюансирана гледна точка от миналия месец, когато бе посочено, че растежът „се засилва“.

Въпреки че управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода потвърди готовността на институцията да увеличи допълнителните стимули, той изрази надежда, че силният износ и разпространението на ваксините ще подкрепи перспективите за възстановяване.

„Не мисля, че рискът Япония да се върне обратно към дефлация е висок", каза той, сигнализирайки, че ЯЦБ засега е предложила достатъчно стимули, за да облекчи удара от COVID-19.

Много анализатори очакваха банката да запази стимулите преди прегледа на политиката през март, тъй като Япония се готви за продължителна битка с COVID-19.

Източници съобщиха за Ройтерс, че ЯЦБ ще обсъди начини за намаляване на масовите си покупки на борсово търгувани фондове (ETF) и ще разхлаби властта си върху лихвите, за да вдъхне живот на пазарите, засегнати от години на тежка намеса.

Курода потвърди, че централната банка може да разгледа такива възможности при прегледа си през март, като подчерта, че всички стъпки, които ЯЦБ ще предприеме, няма да доведат до оттегляне на стимулите.

„Твърде рано е да излезем от нашата масивна програма за облекчаване в този момент“, каза Курода. „Западните икономики прилагат стъпки за облекчаване на паричната политика от десетилетие и никоя от тях не мисли за изход сега“, посочи ръководителят на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още