IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази политиката си без промяна и потвърди позицията си за икономиката

Според централната банка икономиката стои на стабилни основи въпреки забавянето на глобалния растеж

09:52 | 20.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка запази улрахлабавата си парична политика без промяна в четвъртък и потвърди позицията си, че икономиката стои на стабилни основи, въпреки че опасенията за забавящия се глобален растеж разтърсиха пазарите и снижиха перспективите за постигането на инфлационната цел от 2%, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите сега се фокусират върху брифинга на гуверньора Харухико Курода след срещата, за да намерят сигнали за това как нарастващите глобални несигурности и трудности на облигационния пазар ще засегнат бъдещата политика. 

Както се очакваше, ЯЦБ запази краткосрочната си лихвена цел на ниво от -0,1%, а целта за доходността по 10-годишните държавни облигации около 0% съгласно политика, известна като контрол на кривата на доходността. Решението бе взето със седем на два гласа. 

„Икономиката на Япония се разширява умерено“, докато международните икономики продължават да растат стабилно като цяло, заяви централната банка в изказването си по повод решението.

ЯЦБ е изправена пред дилема. Годините на усилено печатане на пари я остави с малко инструменти, с които да пребори нова рецесия. В същото време глобалното икономическо забавяне лишава централната банка от краткосрочна възможност да презапаси инструментариума си.

Дори поддържането на сегашните стимули се оказва скъпи, тъй като ултраниските лихви намаляват печалбата на банките, а огромните ѝ покупки пресушават ликвидността на облигационния пазар.

„ЯЦБ е притисната между нуждата да адресира страничните ефекти на стимулите и перспективите за глобално забавяне и търговска война. Затова може да няма възможност да поеме в която и да е посока следващата посока, коментира Хироши Шираши, старши икономист в BNP Paribas Securities.

“ЯЦБ може да бъде принудена да продължи допълнително облекчаването през 2020 г., докато икономиките на Китай и САЩ се забавят още, което може да удари износа и капиталовите разходи на Япония“.

Бордът на централната банка се срещна часове, след като Федералният резерв в САЩ повиши лихвените проценти и заяви, че запазва плана си да затяга паричната политика въпреки нарастващата несигурност около глобалния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още