Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ запази политиката си без промяна и потвърди позицията си за икономиката

Според централната банка икономиката стои на стабилни основи въпреки забавянето на глобалния растеж

ЯЦБ запази политиката си без промяна и потвърди позицията си за икономиката

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка запази улрахлабавата си парична политика без промяна в четвъртък и потвърди позицията си, че икономиката стои на стабилни основи, въпреки че опасенията за забавящия се глобален растеж разтърсиха пазарите и снижиха перспективите за постигането на инфлационната цел от 2%, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите сега се фокусират върху брифинга на гуверньора Харухико Курода след срещата, за да намерят сигнали за това как нарастващите глобални несигурности и трудности на облигационния пазар ще засегнат бъдещата политика. 

Още по темата

Както се очакваше, ЯЦБ запази краткосрочната си лихвена цел на ниво от -0,1%, а целта за доходността по 10-годишните държавни облигации около 0% съгласно политика, известна като контрол на кривата на доходността. Решението бе взето със седем на два гласа. 

„Икономиката на Япония се разширява умерено“, докато международните икономики продължават да растат стабилно като цяло, заяви централната банка в изказването си по повод решението.

ЯЦБ е изправена пред дилема. Годините на усилено печатане на пари я остави с малко инструменти, с които да пребори нова рецесия. В същото време глобалното икономическо забавяне лишава централната банка от краткосрочна възможност да презапаси инструментариума си.

Дори поддържането на сегашните стимули се оказва скъпи, тъй като ултраниските лихви намаляват печалбата на банките, а огромните ѝ покупки пресушават ликвидността на облигационния пазар.

„ЯЦБ е притисната между нуждата да адресира страничните ефекти на стимулите и перспективите за глобално забавяне и търговска война. Затова може да няма възможност да поеме в която и да е посока следващата посока, коментира Хироши Шираши, старши икономист в BNP Paribas Securities.

“ЯЦБ може да бъде принудена да продължи допълнително облекчаването през 2020 г., докато икономиките на Китай и САЩ се забавят още, което може да удари износа и капиталовите разходи на Япония“.

Бордът на централната банка се срещна часове, след като Федералният резерв в САЩ повиши лихвените проценти и заяви, че запазва плана си да затяга паричната политика въпреки нарастващата несигурност около глобалния икономически растеж.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заявленията при безработица в САЩ достигнаха петседмично дъно