IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запазва политиката си, сигнализирайки за постепенно икономическо възраждане

Банковият регулатор в Япония запази непроменен своя основен лихвен процент на ниво то минус 0,1%, като се ангажира да продължи с покупките на активи

10:11 | 17.09.20 г.
<p>
	Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) възприе по-умерен песимистичен поглед върху икономиката на островната страна, оставяйки агресивния си подход на стимулиране без промяна, само ден след като Йошихиде Суга беше избран за нов министър-председател. Суга обеща да продължи фискалната и парична политика на своя предшественик Шиндзо Абе, известна като „Абеномика“ съобщава Bloomberg.

ЯЦБ задържа своя основен лихвен процент на ниво от минус 0,1%, запазвайки покупките си на активи непроменени. Подобен резултат беше прогнозиран от 95% от анкетираните от Ройтерс икономисти.

Суга, който в сряда пое премиерския пост в Япония, посочи, че не вижда нужда от незабавни промени в политиките на ЯЦБ, помогнали да се поддържат стабилни финансовите пазари и да се осигури кредит за компаниите на фона на пандемията от Covid-19. 

„Докато новата администрация не бъде обособена, ЯЦБ ще продължи да наблюдава ефекта от своята политика, освен ако пазарите не се раздвижат много“, смята Нобуясу Атаго, икономист в Okasan Securities. „Икономическите перспективи се подобряват донякъде. Така че, дори потребителските цени да станат отрицателни в краткосрочен план, ЯЦБ ще може да каже, че очакванията за цените остават същите в дългосрочен план", допълва експертът.

Леката оптимистична нотка в икономическата оценка на банката е първата такава от началото на пандемията, отразявайки дъното на икономическия спад в Япония.

ЯЦБ заяви, че икономиката е започнала да нараства ускорено с постепенното възобновяване на дейността на бизнеса и производството. Другите икономики по света също се подобряват от състоянието на „значителна депресия“ и това е помогнало да се промени ситуацията при производство в страната и износа, който стои в основата на икономическата стабилност на Япония. Потреблението също се подобрява постепенно, изтъкват от банката.

И все пак, тъй като пандемията продължава да засяга страните по света, темпът на подобрение за икономиката на Япония вероятно ще бъде умерен, добавят от банката.

Анализаторите предвиждат възстановяването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония на годишна база да бъде 15,1% през това тримесечие, което би представлявало голям скок, но недостатъчен, за да компенсира рекордното свиване през трите месеца до края на юни.

Основният фокус на ЯЦБ остава върху осигуряването на финансиране за компаниите, докато трае пандемията, като банката вероятно ще увеличи подкрепата си само ако търсенето на заеми започне да се сблъсква с ограничения, изтъква икономистът Масаки Кувахара от Nomura Securities Co.

„Суга каза, че иска да продължи пътя, който е следван до момента. Ако паричната политика се промени с новата администрация, това би поставило под съмнение независимостта на централната банка. Така че не очаквам някаква голяма промяна за известно време“, добавя Кувахара.

Решението на ЯЦБ беше предшествано няколко часа по-рано от решението на Федералния резерв на САЩ да запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още