IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ започва преглед на устойчивостта на политиката си

Банката удължи мерките в помощ на бизнеса с половин година и запази ключовите си лихвени проценти и покупките на активи непроменени

10:45 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) започва оценка на устойчивостта на своята политика на облекчаване, като се въздържа от промяна на основната си политическа рамка само часове, след като данните показаха, че потребителските цени падат с най-бързите темпове от десетилетие, съобщи Bloomberg.

В края на двудневното политическо заседание ЯЦБ разшири пакета от мерки, насочени към облекчаване на корпоративното финансиране с шест месеца и запази ключовите си лихвени проценти и покупките на активи непроменени, комбинация, очаквана от мнозинството икономисти.

Така, както се очакваше, банката запази непроменен краткосрочния лихвен процент на ниво от -0,1% и потвърди целта си да ограничи доходността на 10-годишните държавни облигации до около нулата.

ЯЦБ облекчи политиката през март и април най-вече чрез увеличаване на покупките на активи и създаване на нов механизъм за насочване на средства чрез финансови институции към обезпечени с пари в брой компании, засегнати от COVID-19.

Пакетът от мерки, който включва и увеличени покупки на корпоративен дълг, беше предложен като временна мярка за справяне със засегнатото от пандемията финансиране.

Въпреки че банката заяви, че не вижда необходимост да променя своя подход за контрол на кривата на доходност, решението да преразгледа своята политическа рамка предполага, че предстоят промени. Очаква се централната банка да обяви констатациите си през март.

Банката обяви решението си само часове, след като последните данни за инфлацията показаха, че основните потребителски цени спадат с 0,9%, най-бързият темп от повече от десетилетие.

„ЯЦБ е загрижена за това колко дълго инфлацията ще се задържи под целта от 2%“, каза Харуми Тагучи, икономист в IHS Markit. „С намаляването на лихвите в световен мащаб разликата между политиката и цените стана много голяма. Независимо от това, не мисля, че те ще се откажат веднага от тази инфлационна цел, така че очаквам да променят позицията си веднага щом това стане възможно“, коментира той.

Планираният преглед на устойчивостта идва, след като няколко от членовете на борда на ЯЦБ през последните седмици направиха коментари, показващи нарастваща загриженост за рисковете от продължителното парично облекчение на банката, включително закупуването на борсово търгувани активи.

Настоящата рамка за контрол на кривата на доходност стартира през септември 2016 г. след цялостна оценка на политиката, последвала непопулярно дотогава решение за приемане на отрицателни ставки. Оттогава рамката остава непокътната, само с незначителни промени, като беше внимателно проучена от други световни банки.

Австралийската централна банка прие някои елементи от рамката на ЯЦБ по-рано тази година, но избра да се съсредоточи конкретно към тригодишните държавни облигации, вместо към 10-годишните.

Йената отслабва с 0,45% до ниво от 103,56 йени за един долар към 10:06 часа българско време. Въпреки спада стойността на японската валута остава много над нивото от 11 йени за долар от края на март. По-силната йена притиска печалбите на големите японски износители и може да увеличи натиска върху вътрешните цени, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още