IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония добавя още 154 млрд. долара към рекордната програма за стимули

Очаква се премиерът Шиндзо Абе да обяви извънредно положение за Токио, Осака и пет други префектури

11:08 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Bloomberg

Япония обяви допълнителен бюджет на стойност 16,8 трлн. йени (154 млрд. долара) за финансиране на рекорден пакет от стимули, насочен към предпазване на икономиката от негативното влияние на коронавируса, информира Bloomberg, позовавайки се на официални документи.

През тази фискална година министерството на финансите ще емитира облигации на стойност 14,5 трилиона йени за покриване на дълга и 2,3 трилиона йени под формата на облигации за инвеститори в големи инфраструктурни проекти, за да финансира пакета. Сред мерките, които бюджетът ще финансира, са 4 трилиона йени в брой за домакинствата и 2,3 трлн. йени за малки предприятия, става ясно от документите.

Очаква се премиерът Шиндзо Абе да обяви във вторник подробности за пакета от стимули, възлизащ на 108 трилиона йени, като същевременно обяви извънредно положение за Токио, Осака и пет други префектури. Броят на заразените  скочи през последните дни, нарасвайки до над 4000 от по-малко от 400 преди месец, а страната се опитва да предотврати трагични последици, подобни на тези в САЩ и части от Европа.

Япония засилва отговора си на икономическото влияние от епидемията на фона на все по-агресивните мерки за овладяване на заразата. Някои анализатори прогнозират, че икономиката на страната ще се свие с близо 20% през това тримесечие, след като експортните пазари бяха парализирани, лятната олимпиада беше отложена, а големите градове на страната са изправени пред перспективата за дълга блокада. Потребителските настроения вече са на най-ниското си ниво след краха на Lehman Brothers, тъй като вирусът започва да удря доходите и заетостта.

Голяма част от стимулите на Абе са насочени към спиране на загубите на бизнеса и на работните места. Мерките предлагат по-високи субсидии за фирмите, които не съкращават своите служители. Компаниите, засегнати от вируса, ще могат да отложат плащанията на данъци върху печалбата и регионалните данъчни плащания за една година.

След като вирусът бъде поставен под контрол, втората планирана фаза на стимулиране ще има за цел да подкрепи бързото възстановяване със стъпки за увеличаване на потребителските разходи и туризма и субсидии за регионалните икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още