Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония коригира надолу данните си за спада на икономиката

Намалялото потребление се е отразило негативно на възстановяването на страната

Япония коригира надолу данните си за спада на икономиката

Хора преминават през кръстовището в Шибуя, Токио - едно от най-оживените и известни кръстовища на страната, където се намира и статуята на лоялното куче Хачико.

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японската икономика се е свила с по-бърз темп спрямо първоначалните данни през третото тримесечие, след като потреблението в страната е спаднало допълнително на фона на настъпването на пандемията през лятото, съобщи Bloomberg. Това е знак за завишения риск, който разпространението на омикрон щама на коронавируса може да постави пред възстановяването на икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 3,6% на годишна база към края на третото тримесечие на 2021 г., показват ревизираните данни на министерски съвет. Икономистите очакваха 3,1% спад, докато първоначалните данни на правителството бяха за 3-процентно свиване.

И докато ревизираните данни показват, че бизнес инвестициите не са толкова слаби, както първоначално бе обявено, то по-резкият спад в потребителските разходи може да е повод за притеснение, тъй като той показва, че рисковете от вируса може да са повлияли по-негативно на потребителите от очакваното.

Повече хора излизат навън и харчат от средствата си, след като Япония премахна извънредните ограничения в началото на октомври, но премиерът Фумио Кишида трябва сега да поддържа тази активност на фона на опасения около новия щам омикрон.

Междувременно проблемите с веригите на доставки, които засегнаха износителите – традиционните двигатели за растеж на страната – само направиха потребителите по-важни за възстановяването. Към момента икономистите очакват 5,4% годишен ръст през настоящото тримесечие.

„Като се имат предвид ръстът в цените и новият омикрон вариант, има несигурност около перспективите“, казва икономистът в IHS Markit Харуми Тагучи. „Ако тези развития станат по-изразени през четвъртото тримесечие, то възстановяването на потреблението може да е по-слабо от предполаганото“, каза Тагучи.

През последните седмици Япония докладва едни от най-ниските резултати на новозаразени с Covid-19, но Кишида се ангажира да бъде внимателен в подхода си към вируса. Неговото бързо решение да затвори японските граници за чужденци срещна почти 90% подкрепа, сочат данни от анкета на вестник „Yomiuri”.

С такава подкрепа Кишида може да е нетърпелив да въведе и вътрешни ограничения, ако новият щам се разпространи – ход, който би могъл да навреди на все още уязвимото възстановяване.

"Обещаният пакет от стимули може да подпомогне ръста на БВП директно с 0,1 процентни пункта през 2022 г. и дори с повече чрез индиректен ефект върху доверието на потребителите и бизнеса“, казва икономистът Юки Масуджима.

Представител на кабинета посочи, че промени в начина на изготвяне на сезонните корекции на данните са имали голямо влияние върху цифрите, повишавайки компонента на капиталовите разходи, но намалявайки този на потреблението.

И все пак данните от днес показват, че японската икономика се е свила в пет от последните осем тримесечия.

Международният валутен фонд прогнозира темпът на растеж на БВП на Япония да е най-бавният в групата Г7 през тази и следващата година. Една от причините възстановяването на японската икономика да не е толкова бързо, колкото това на САЩ и по-голямата част от европейските страни е, че спадът по време на пандемията не бе толкова голям.

Ще е нужно време пакетът мерки за подкрепа, обявен миналия месец от Кишида, да се приложи, но вероятно ще спомогне за възстановяването догодина.

"Гледайки предишния опит със стимулите, балансът между търсенето и предлагането не се променя веднага“, каза Тагучи от IHS. „Към момента омикрон не изглежда твърде сериозен [проблем] вътрешно, но трябва да имаме предвид риска от това хората да спрат да излизат, ако ситуацията с вируса стане по-лоша“, обобщи икономистът.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
ЕЦБ трябва да се подготвя за промяна на паричната политика отсега