Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония намали прогнозата си за икономиката за първи път от почти година

Правителството повиши перспективите си за вноса за първи път от два месеца

Япония намали прогнозата си за икономиката за първи път от почти година

Снимка: Bloomberg

Японското правителство намали прогнозата си за икономиката за първи път от 10 месеца, тъй като страната се бори с ново извънредно положение заради скок в случаите на коронавирус, съобщи Bloomberg.

В месечния си доклад за февруари кабинетът продължи да описва общите условия като подобряващи се от силно ниска база, но посочва, че потребителските разходи отново отслабват.

Намаляването на оценката е потенциален сигнал, че министър-председателят Йошихиде Суга може да проправи пътя за повече икономически стимули, надявайки се, че условията могат да се подобрят достатъчно, за да позволят провеждането на Летните олимпийски игри в Токио.

Правителството понижи оценките си за частното потребление за първи път от октомври, отразявайки щетите от извънредното положение за овладяване на вируса в Токио и други големи градове.

Прогнозите за капиталовите разходи, вноса и корпоративните печалби се повишиха на фона на подобряването на външната търговия, особено с Китай.

Анализаторите очакват третата по големина икономика в света да се свие през текущото тримесечие, тъй като подновените ограничения заради COVID-19 в Токио и някои префектури тежат върху бизнес активността и разходите на домакинствата, пише Ройтерс. 

Още по темата

„Икономиката показва известна слабост, въпреки че продължи да се засилва на фона на тежките условия, дължащи се на коронавируса“, посочва правителството в своя икономически доклад за февруари.

Правителството намали оценката си за потребителските разходи за трети пореден месец, заявявайки, че напоследък се наблюдава слабост, тъй като хората избягват да ядат навън и да пътуват.

Правителството подобри оценката си за корпоративните печалби за първи път от два месеца насам, тъй като те "нарастваха, докато спадовете се забелязваха извън производството" поради въздействието на пандемията.

Печалбите на производителите се подобриха, подпомогнати от възстановяването на автомобилното производство и търсенето, свързано с 5G технологията, се казва в доклада.

Благодарение на силното търсене на комуникационни устройства, правителството повиши перспективите си за вноса за първи път от два месеца.

Японската икономика нарасна за второ поредно тримесечие през периода между октомври и декември, удължавайки възстановяването от най-тежката следвоенна рецесия през миналата година. Но новите спешни мерки помрачават перспективите, подчертавайки предизвикателството, пред което са изправени политиците при предотвратяването на разпространението на COVID-19, без да засегнат крехкото възстановяване.

Правителството изчислява, че икономиката ще се разшири с 4% през следващата фискална година, започваща през април, след очакван спад от 5,2% през текущата фискална година към март.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Филип Лейн: ЕЦБ няма да контролира кривата на доходността