IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обеща да увеличи данъка върху продажбите до 10%

Парламентът одобри рекордно високия проектобюджет в размер на 913,28 млрд. долара за следващата фискална година

21:38 | 27.03.19 г.
<p>
	Японският министър-председател Шиндзо Абе в парламента в Токио.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският министър-председател Шиндзо Абе в парламента в Токио. Снимка: Ройтерс

Японските политици обещаха в сряда да повишат размера на данъка върху продажбите до 10% от октомври, както беше планирано, след като парламентът прие рекордно високия проектобюджет за следващата фискална година, която започва през април, съобщава Ройтерс. 

Продължават да съществуват спекулации сред участниците на пазара, свързани с възможността за ново отлагане на увеличаването на данъците от страна на японския министър-председател Шиндзо Абе, тъй като местната икономика, фокусирана върху износа, е изправена пред глобалното забавяне, причинено от търговската война между Китай и САЩ.

Продължаването на непопулярната политика на увеличаване на данъците може да се окаже рискован ход, тъй като управляващата парти на Абе е изправена пред национални избори за Горна камара през лятото, смятат някои анализатори.

„Както вече казах, данъкът върху продажбите ще се повиши до 10% през октомври, както е предвидено в закона, освен ако не се случи събитие, подобно на банкрута на Lehman Brothers“, заяви на свой ред главният секретар на правителството Йошихиде Суга пред репортери.

Парламентът одобри днес и рекордно високия проектобюджет в размер на 101 трлн. йени (913,28 млрд. долара) за следващата фискална година, която започва от 1 април.

Бюджетът включва увеличаване на разходите за благосъстоянието, благоустройството и отбраната, както и пренасочване на 2 трлн. йени за облекчаване на ефекта от увеличаването на данъка върху продажбите до 10% от сегашните 8 на сто.

Нивото на бюджета поставя рекорд за седма поредна година, след като парламентът гласува през 2018 г. бюджета за настоящата година да бъде в размер на 97,7 трлн. йени.

Страната се опитва да ограничи своята задлъжнялост, която надхвърля двойно размера на японската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още