Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония обеща да увеличи данъка върху продажбите до 10%

Парламентът одобри рекордно високия проектобюджет в размер на 913,28 млрд. долара за следващата фискална година

Япония обеща да увеличи данъка върху продажбите до 10%

Японският министър-председател Шиндзо Абе в парламента в Токио. Снимка: Ройтерс

Японските политици обещаха в сряда да повишат размера на данъка върху продажбите до 10% от октомври, както беше планирано, след като парламентът прие рекордно високия проектобюджет за следващата фискална година, която започва през април, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Продължават да съществуват спекулации сред участниците на пазара, свързани с възможността за ново отлагане на увеличаването на данъците от страна на японския министър-председател Шиндзо Абе, тъй като местната икономика, фокусирана върху износа, е изправена пред глобалното забавяне, причинено от търговската война между Китай и САЩ.

Продължаването на непопулярната политика на увеличаване на данъците може да се окаже рискован ход, тъй като управляващата парти на Абе е изправена пред национални избори за Горна камара през лятото, смятат някои анализатори.

„Както вече казах, данъкът върху продажбите ще се повиши до 10% през октомври, както е предвидено в закона, освен ако не се случи събитие, подобно на банкрута на Lehman Brothers“, заяви на свой ред главният секретар на правителството Йошихиде Суга пред репортери.

Парламентът одобри днес и рекордно високия проектобюджет в размер на 101 трлн. йени (913,28 млрд. долара) за следващата фискална година, която започва от 1 април.

Бюджетът включва увеличаване на разходите за благосъстоянието, благоустройството и отбраната, както и пренасочване на 2 трлн. йени за облекчаване на ефекта от увеличаването на данъка върху продажбите до 10% от сегашните 8 на сто.

Нивото на бюджета поставя рекорд за седма поредна година, след като парламентът гласува през 2018 г. бюджета за настоящата година да бъде в размер на 97,7 трлн. йени.

Страната се опитва да ограничи своята задлъжнялост, която надхвърля двойно размера на японската икономика.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителските цени в Япония са се повишили с 0,9% през април