IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отбеляза търговски дефицит за осми пореден месец

Малко вероятно е ръстовете на износа да надминат вноса и да подкрепят уязвимата икономика на страната

10:57 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вносът на Япония е продължил да нараства през март, подпомогнат от поскъпващите енергоносители и поевтиняващата японска йена, пише Bloomberg. Тъй като ръстът продължава да изпреварва увеличението при износа, страната отбелязва търговски дефицит за осми пореден месец.

日本の経済 日本の経済

През миналия месец вносът на Япония се е увеличил с 31,2% на годишна база заради по-високите цени на петрола, въглищата и газа. Прогнозите на анализаторите бяха за повишение от 28,9%. Износът е нараснал с 14,7% на годишна база през март спрямо прогнозите за ръст от 17,5%. В резултат на това азиатската страна е записала дефицит за осми пореден месец на стойност 412,4 млрд. йени (3,2 млрд. щатски долара). Това е най-дългата поредица от дефицити от началото на 2015 г.

Продължаващото поевтиняване на йената, чиято цена спадна до най-ниската си стойност спрямо щатския долар за последните 20 години от март насам, допълнително ще засили ефекта от нарасналите цени на енергоносителите, които ще допринесат за дефицита през следващите месеци. Малко вероятно е ръстовете на износа да надминат тези при вноса и да подкрепят уязвимата икономика, за която се очаква да се е свила през първото тримесечие на 2022 г.

"Търговията като цяло ще е неутрална за растежа през първото тримесечие", каза икономистът в изследователския институт Meiji Юичи Кодама. “На фона на ситуацията в Украйна, която натежава на световната икономика, и на очакваното забавяне (на ръста) на Китай не смятам, че износът може да е двигател на растежа", допълни Кодама.

Обикновено поевтинялата йена спомага на икономиката, защото прави износа по-конкурентноспособен и увеличава стойността на печалбата на компаниите в чужбина. Все повече централни банкери обаче изтъкват и последиците от слаба валута като по-скъп внос и по-високи разходи за енергия за потребителите.

Премиерът Фумио Кишида вече увеличи субсидиите за горива, за да помогне на домакинствата да се справят с по-скъпия бензин. Очакванията са в следващите дни Кишида да обяви още икономически мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още