IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете най-големия дефицит по текущата сметка в историята си през януари

Дефицитът се покачи до 2,79 трлн. йени след неочакваното забавяне на ръста на износа

09:34 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония отчете най-големия дефицит по текущата сметка в историята си през януари

Япония отчете своя 19-ти пореден дефицит по текущата сметка през януари, който се оказа и най-големият в цялата история на островната страна, съобщава WBP Online.

Текущата сметка на Страната на изгряващото слънце разшири дефицита си до 2,79 трлн. йени спрямо 1,3 трлн. йени през декември, показа правителствен доклад.

Достигането на рекордния дефицит дойде вследствие на забавянето на ръста на износа до 9,5 на сто от 15,3% през декември. Експертите прогнозираха покачването на експорта да нарасне с 12,7%.

Същевременно растежът на вноса достигна 25% в сравнение с 24,7% през последния месец на 2013 г.

Измерен спрямо сезонните колебания, японският търговски дефицит нарасна до 1,82 трлн. йени спрямо 1,15 трлн. йени през декември.

Според икономиста от Capital Economics Марсел Тиелиан индикаторът вероятно ще продължи да нараства с оглед на приповдигнатото желание на потребителите да харчат средства преди покачването на данъка върху потреблението през април. Ставката по налога ще нарасне до 8 на сто спрямо текущите 5%.

"Ние очакваме и йената да се обезцени още повече, което би трябвало да запази равнището на вноса повишено. От друга страна, обемът на износа е склонен да се покачи след ускоряването на глобалния растеж", посочи анализаторът.

Поевтиняването на японската валута през последната година повиши приходите на местните експортно ориентирани дружества. Курсът на паричната единица продължава да е поставен под натиск на фона на ултра гъвкавата монетарна политика на Японската централна банка (ЯЦБ).

Въпреки че е от полза за износителите, монетарната корекция има своята цена, изразяваща се в повишените разходи за внос. В това число влизат и средствата, заделяни за енергийни продукти, търсенето на които се покачи допълнително след затварянето на почти всички ядрени мощности в страната.

Покачването на цените на вноса същевременно е в плюс за ЯЦБ, помагайки ѝ да постигне целевата си инфлация от 2 на сто. Централните банкери и правителството се опитват да изкарат страната от близо 15-годишната дефлационна спирала, която задържа развитието на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още