IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете рекордно висок външнотърговски дефицит за 2012 г.

Спадът в световното търсене и нарасналото вътрешно потребление на енергоносители са основните фактори за лошия резултат

10:46 | 18.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спадът в световното търсене се отрази неблагоприятно върху износа на Япония. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Спадът в световното търсене се отрази неблагоприятно върху износа на Япония. Снимка: Getty Images News

Дефицитът във външната търговия на Япония за приключилата на 31 март финансова 2012 г. достигна рекордно високото ниво от 8,17 трилиона йени (83,4 млрд. долара), съобщиха от японското министерство на финансите, цитирани от РИА Новости и ВВС.

Това представлява увеличаване на дефицита с 85% спрямо предходната финансова година, когато той бе едва 4,42 трлн. йени.

През 2012 г. спадът в световното търсене се отрази неблагоприятно върху износа, а по-високото вътрешно потребление на енергоносители увеличи вноса. Поевтиняването на йената с близо 20% спрямо долара от ноември до края на март също повиши стойността на вноса.

Свиването на износа е с 2,1% до 63,94 трлн. йени, а нарастването на вноса – с 3,4% до 72,11 трлн. йени.

Според анализатори дефицитът вероятно ще се свие през следващите месеци, тъй като по-слабата йена ще подпомогне японския износ. Процесът обаче изисква време, добавят те.

Валутата на страната се обезцени, след като управителният съвет на японската централна банка обяви агресивни мерки с цел ускоряване на икономическия ръст. Япония, която бе позната като традиционен износител, стана свидетел на промяна на търговския модел заради ръста на вноса, породен от нарастващото търсене на горива след земетресението и вълните цунами от март 2011 г., извадили от строя АЕЦ „Фукушима“ и довели до затварянето на ядрените реактори в страната. На производителите на електроенергия се наложи да се обърнат към традиционните ТЕЦ-ове, което доведе до ръст на вноса на газ и въглища.

Спадът на търсенето на ключови за Япония пазари като САЩ и Европа и териториалният спор с Китай пък доведоха до спад на продажбите на износителите. Това бе отразено в докладите на министерството на финансите, в които в продължение на 9 месеца се отчиташе търговски дефицит.

„Ще трябва да изчакаме най-малко до лятото, преди по-слабата йена да увеличи ценовата конкурентоспособност на японските стоки в чужбина, за да може износът да нарасне“, заяви Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin в Токио.

Налице е известно възстановяване в данните от март, които показват ръст на износа с 1,1% на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите за увеличение с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още