IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отново се завърна към търговския дефицит

Недостигът през април обаче е най-малкият от 6 години насам, след като по-бързият от очакваното ръст на износа смекчи високите задължения по вноса

09:42 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония отново се завърна към търговския дефицит

Япония отново се завърна към търговския дефицит през април. Това се случва само месец, след като Страната на изгряващото слънце записа първия си излишък от близо три години насам и след като спадът в стойността на вносния петрол бе по-малък спрямо март, пише Wall Street Journal.

И все пак търговският дефицит на Япония през април е най-малкият от шест години насам, след като по-бързият от очакваното ръст на износа смекчи нарасналите задължения по вноса на страната.

Третата по големина икономика в света записа недостиг в размер на 53,4 млрд. йени (439 млн. долара), сочат актуалните данни на Министерството на финансите на Япония. Анкетираните от Wall Street Journal и бизнес всекидневника Nikkei анализатори прогнозираха дефицит за 325 млрд. йени.

Стойността на износа се покачи с 8% на годишна база, като забави растежа спрямо март, когато бе в размер на 8,5 на сто. През април вносът намалява с 4,2 на сто. Заради срива в цените на петрола от миналото лято повишаването на стойността на японския внос бе овладяна.

През април експортът към САЩ расте силно – с 21,4% на годишна база. Автомобилите и машините са сред стоките, които движат износа. Износът на японски коли за Китай обаче се срива с 50% през месеца поради забавянето на китайската икономика.

Стойността на вносния петрол намалява с 34,6% на годишна база, което е по-малко спрямо понижението от 51% през март. Освен това през април Япония записва силен ръст на вноса на машини, полупроводници и влекачи.

Правителството и Централната банка на Япония разчитат, че външното търсене ще подкрепя икономическия растеж през фискалната 2016 г. В последния си полугодишен доклад ЯЦБ посочва, че търговският баланс ще се подобрява, успоредно с ръста на износа и ниските цени на петрола и другите суровини.

Като цяло търсенето на петрол от страна на Япония спада в последното десетилетие, но все още представлява 10% от вноса. Импортът на суров петрол през април възлиза на 17,3 млн. килолитра, или 3,62 млн. барела на ден. През април има ръст от 9 на сто на годишна база, но спад от 2 на сто спрямо март, сочат данните на японските митници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още