IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отпусна фискален стимул в размер на 122 милиарда долара

При съставянето на пакета, силно задържаното правителство на Япония ще трябва да намери начин за борба с рисковете, като се въздържа от емитирането на нови облигации

16:39 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга / Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга / Архив на Ройтерс

Кабинетът на Япония одобри фискален пакет в размер на 122 милиарда долара в четвъртък, за да подпомогне растежа на икономиката на страната на фона на чуждестранните рискове и очакваното забавяне в активността след Олимпийските игри в Токио през 2020, информира Ройтерс.

Очаква се пакетът от 13,2 трилиона йени (121,50 милиарда долара) да увеличи брутния вътрешен продукт на страната с 1,4% през фискалната 2021 г. Тази стъпка е предприета, тъй като Япония, подобно на други големи икономики, изглежда ще се опита да съживи растежа на икономиката си чрез правителствени разходите, след като опциите на централните банки за провеждане на парична политика вече се изчерпват.

Токио обаче се стреми да балансира нуждите от парични стимули със стремежа за намаляване на огромния публичен дълг, който е повече от два пъти по-голям от БВП на страната и най-големия дълг на държава от индустриализирания свят.

"Настоящата ситуация изисква всички възможни стъпки за предотвратяване на задграничните рискове като ограничаването не само на износа, но и на капиталовите разходи и частното потребление...Сега е моментът да се приеме смела фискална политика за преодоляване на различни рискове и за гарантиране на бъдеща безопасност, докато Централната банката на Япония продължава силното си парично облекчаване“- се казва в изявление на правителството.

Японската икономика почти остана в застой в периода от юли до септември, тъй като глобалното забавяне повлия много негативно на износа й. Продажбите на дребно също спаднаха с най-бързите си темпове за последните 4 години и половина през октомври, когато увеличението на данъка върху продажбите подтикна купувачите да ограничат потреблението си.

„Ако това са разходи за инфраструктура или разходи за образование и обучение или за млади хора, или за преквалификация на по-възрастното поколение, което остава по-дълго в работната сила - това са дейности, които биха осигурили краткосрочен скок на икономиката, но може би ще имат и дългосрочно въздействие“, казва икономистът от Moody's Analytics Стив Кокрай.

При съставянето на пакета, силно задържаното правителство на Япония ще трябва да намери начин за борба с рисковете, идващи от чужбина и въздействието на увеличението на данъка върху продажбите през октомври, като се въздържа от емитирането на нови облигации.

Това ще изисква придобиване на близо 4 трилиона йени по инвестиционни и кредитни програми, тъй като правителството се стреми да се възползва от ниските разходи по заеми в рамките на политиката на отрицателния лихвен процент на централната банка.

Разходите ще се разпределят върху допълнителен бюджет за тази фискална година до март и годишен бюджет за следващата фискална година от април, като и двата ще бъдат съставени по-късно този месец.

Рютаро Коно, главен икономист в BNP Paribas, заяви, че предприетото действие може да увеличи БВП на страната с 0,3 до 0,4 процентни пункта, като се имат предвид, че някои планове за разходите ще бъдат изпълнени през следващите няколко години.

Като се включат държавните заеми, кредитните гаранции и частните разходи, фискалният пакет достига стойност от 26 трилиона йени (239,3 милиарда долара), от които 7,6 трилиона йени трябва да бъдат финансирани чрез преки държавни разходи.

Последния подобен пакет беше съставен през 2016 г., на стойност 28 трилиона йени, когато вотът за Brexit затъмни перспективите за износа на Япония.

„Допълнителните разходи със сигурност ще влошат публичните финанси на Япония“, казва Коя Миямай, старши икономист в SMBC Nikko Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още