IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира рекордно висок бюджет от над 1 трлн. долара за фискалната 2021 г.

Страната очаква спад в данъчните приходи и рекордно голям размер на емитирания нов дълг

16:14 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японското правителство планира рекордно висок бюджет от 1,03 трлн. долара за следващата фискална година, който предвижда по-големи разходи за справяне с последиците от коронавируса и повече военни разходи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на трима запознати източници, пожелали анонимност.

Предложеният бюджет от 106,6 трилиона йени за финансовата година, започваща през април 2021 г., ще бъде одобрен от кабинета в понеделник.

Новината за размера на новия бюджет идва седмица, след като правителството одобри помощния пакет в размер на 73,6 трлн. йени (708 млрд. долара), който включва около 40 трлн. йени (384 млрд. долара) под формата на директни фискални разходи и инициативи, насочени към ограничаването на въглеродните емисии на страната и стимулиране на развитието на цифровите технологии.

Разходите по новия пакет ще бъдат финансирани частично чрез 19,2 трлн. йени от третия допълнителен бюджет на страната.

Бюджетният план подчерта предизвикателството, с което се сблъска Япония при овладяването на кризата с COVID-19 и поддържането на икономиката по пътя на умерено възстановяване от дълбокия спад, който претърпя по-рано тази година.

Обременена с най-големия публичен дълг в индустриалния свят, който е два пъти по-голям от икономиката в размер на 5 трлн. долара, Япония се опитва да продължи с фискалната реформа.

Трите бюджета за допълнителни стимули, одобрени през тази фискална година, ще увеличат общите държавни разходи до 176 трлн. йени, или 1,7 пъти повече от първоначалния бюджет. Новите заеми ще бъдат увеличени до рекордните 112 трлн. йени.

Отразявайки спада на корпоративните печалби на фона на вирусната криза, данъчните приходи за следващата фискална година се оценяват на около 57,5 ​​трлн. йени, в сравнение с 63,5 трлн. йени, очаквани първоначално през тази финансова година.

За да запълни бюджетната дупка, се очаква Япония да издаде около 43,6 трлн. йени в нови облигации, в сравнение с първоначално планираните за тази финансова година 32,6 трлн. йени, съобщиха източниците.

Сумата е малко по-малка от рекордните 44,3 трилиона йени, емитирани през фискалната 2010 г. на фона на световната финансова криза, но над първоначалното ниво от предходната година, което се случва за първи път от 11 години.

Подчертавайки нарастващите проблеми с дълга, разходите за обслужването му ще достигнат рекордно висок размер от 23,8 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още